Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Neljä yötä vaaleihin: Äänestäjät hereilllä – varsinkin Lapissa

13.4.2011 9.38

Lasse Leipola

Vihreä Lanka kokoaa päivittäin tärkeimmät uutiset vaaleja edeltävällä viikolla.

Äänestysaktiivisuus nousussa. Suomenmaan haastattelema valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen arvioi, että äänestysprosentti nousee yli seitsemänkymmenen. Edellisissä, vuoden 2007 eduskuntavaaleissa jäätiin 67,9 prosenttiin. Äänestysaktiivisuuden Suomen ennätys tehtiin vuonna 1962, jolloin äänestämässä kävi 85,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Lappilaiset edellä. Lapin Kansan mukaan äänestysprosentti nousi ennakkoäänestyksessä korkeimmaksi Lapin vaalipiirissä, jossa äänensä on jo antanut 36,9 prosenttia äänioikeutetuista. Innokkaimpia ovat olleet pellolaiset, joista jo puolet on äänestänyt. Koko maassa äänestysprosentti oli ennakkoäänestyksen päättyessä 31,2.

Vihreät vahvistuneet Vaasassa. Seinäjoen Sanomien teettämän gallupin mukaan vihreiden kannatus Vaasan vaalipiirissä on noussut vuoden 2007 vaalien 1,5 prosentista 2,4 prosenttiin. Tämä ei kuitenkaan riitä ensimmäiseenkään paikkaan. Perussuomalaiset sen sijaan ovat nostamassa paikkamääränsä yhdestä kolmeen keskustan ja kokoomuksen kustannuksella.

Persut ja demarit menestyvät stadissa. Helsingin Uutisten viime viikolla julkaiseman gallupin mukaan demarit ovat säilyttämässä paikkansa Helsingin vaalipiirissä. Sen sijaan kokoomus ja vihreät olisivat menettämässä yhden paikan kumpikin, jotka menisivät perussuomalaisille.

Maahanmuuttoministerin täsmäisku. Yle kertoo maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) lähettäneen vaalimainoksia helsinkiläisnaisille, jotka asuvat sellaisen miehen kanssa, jonka äidinkieli on jokin muu kuin suomi. Väestörekisterikeskus sanoo, että sen osoitetietoja on käyttänyt näissä vaaleissa eniten juuri rkp.

Nuoret suosivat miehiä. Kansan Uutiset on perannut Allianssin nuorisovaalien tuloksia ja todenneet, että nuorien valitsemaan eduskuntaan pääsi vain 59 naista.

Tänään tv:ssä. MTV3:lla nähdään ensin kello 19.10 Puheenjohtajatentti, jossa haastateltavana vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, ja kello 20.00 Pääministeritentti, jossa ovat mukana neljän gallupien perusteella suurimman puolueen puheenjohtajat.

eduskuntavaalit 




Viite