Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Taskinen / SLL

Parempaan suuntaan. Norppien määrä on nousussa.Juha Taskinen / SLL

Parempaan suuntaan. Norppien määrä on nousussa.

Norppia yli 300 - vielä sata tarvitaan

27.8.2012 13.55

Sammeli Heikkinen

Saimaannorppia on havaintohistorian aikana ensi kertaa yli kolme sataa. Metsähallituksen arvion mukaan Saimaalla asui viime talvena noin 310 norppaa. Norppakanta on nyt kasvanut viime vuosikymmenen lopulta lähtien. Tavoitteena on neljän sadan norpan kanta.

Metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilä kertoo, että viime talvena saimaannorppien pesintä onnistui hyvin, vaikka myöhään tullut lumipeite myöhästytti pesinnän alkua. Poikaset ovat saattaneet jäädä tämän vuoksi tavallista pienemmiksi.

"Heinäkuussa havaittiin kalanpyydyksiin kuolleina poikkeuksellisen pienikokoisia kuutteja, painoltaan 14 ja 17 kiloa. Normaalisti saimaannorpan kuutti painaa yli 20 kiloa heinäkuussa, " Sipilä sanoo Metsähallituksen tiedotteessa.

Viime vuosikymmenen lopulla norppakanta oli pudonnut vain 260 yksilöön. Käyttöönotetut aiempaa tiukemmat verkkokalastusrajoitukset sekä kolmen viime talven riittävät lumikinokset ovat auttaneet kantaa kasvamaan nyt kolme vuotta peräkkäin.

Saimaannorpan suojelustrategian mukaan norppakanta yritetään kasvattaa noin 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä. Tuon kokoisen kannan katsotaan olevan niin sanotusti pienin elinkykyinen kanta. Siis sellainen, että sattumatekijä - kuten poikkeuksellisen huono pesimätalvi - uhkaisi kannan säilymistä.

saimaannorppa  suojelu 




Viite