Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

whitehouse.gov

John Holdren Valkoisen talon verkkosivuilla.
Faktat pöytään. Valkoisen talon asiantuntija selittää nettivideossa, mistä poikkeuksellisissa pakkasissa on kyse ja miksi ne eivät peru ilmastonmuutosta.whitehouse.gov

Faktat pöytään. Valkoisen talon asiantuntija selittää nettivideossa, mistä poikkeuksellisissa pakkasissa on kyse ja miksi ne eivät peru ilmastonmuutosta.

Pakkanen sai jenkkimedian epäilemään ilmastonmuutosta – Valkoinen talo puuttui keskusteluun

9.1.2014 9.09

Lasse Leipola

Yhdysvaltoja ovat viime viikkoina koetelleet poikkeuksellisen kylmät talviolosuhteet, mitä on pidetty esimerkiksi konservatiivisen Fox Newsin lähetyksissä merkkinä siitä, että ilmastonmuutos on peruttu.

Muun muassa suositun Daily Show'n juontaja Jon Stewart on repinyt Foxin ilmastouutisoinnista runsaasti huumoria.

”Ilmastonmuutos, jälleen yksi liberaali salaliitto. Sillä vaikka on olemassa runsaasti tutkimustietoa, jonka perusteella ilmastonmuutos lisää äärisäitä – eikä pelkästään lämpenemistä – vuosikymmenten aikana tehty vertaisarvioitu tutkimus on kuin fiikus, jonka yksi kylmä viikonloppu voi tuhota”, Stewart sanaili tiistai-iltana.

Myös Valkoinen talo on joutunut ottamaan osaa keskusteluun.

”Jos olet kuullut väitteen, että erittäin kylmät jaksot, kuten tämä joka on Yhdysvalloissa juuri nyt, osoittavat, ettei ilmastonmuutosta ole olemassa, älä usko sitä. Fakta on se, ettei mikään yksittäinen sääjakso voi todistaa ilmastonmuutosta oikeaksi tai vääräksi”, presidentti Obaman tieteellinen neuvonantaja John Holdren sanoo Valkoisen talon eilen keskiviikkona julkaisemalla videolla.

Hän muistuttaa, että on yhä enemmän tutkimuksia, joiden perusteella koetun kaltaiset äärisäät, sekä kylmät että lämpimät, ovat tulevaisuudessa yhä yleisempiä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että ilmastonmuutos lämmittää erityisesti napa-alueita, jolloin niiden ja niitä ympäröivien alueiden välinen lämpötilaero kapenee.

”Tämän seurauksena napapyörre heikkenee ja siitä tulee aaltomaisempi. Tämä tarkoittaa, että kylmää ilmaa tulee aiempaa etelämmäksi ja vastaavasti lämmintä ilmaa aiempaa pohjoisemmaksi”, Holdren sanoo videolla.

Helsingin Sanomat uutisoi Suomessa jo tiistaina, että Yhdysvaltain ja Suomen poikkeukselliset säät johtuvat samasta syystä.

ilmastonmuutos 




Viite