Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Päästöjä.
Antaa palaa! Parlamentin äänestystuloksen seurauksena päästöoikeuksien hinnan arvioidaan romahtavan entistäkin alhaisemmaksi.SXC

Antaa palaa! Parlamentin äänestystuloksen seurauksena päästöoikeuksien hinnan arvioidaan romahtavan entistäkin alhaisemmaksi.

Parlamentti ei pelastanut päästökauppaa – "Häpeällistä!"

16.4.2013 13.43

Lasse Leipola

Euroopan parlamentti äänesti tänään tiistaina päästökaupan pelastamista vastaan äänin 334–315. Tämä tarkoittaa sitä, että komission esitys palautetaan ympäristövaliokunnan käsiteltäväksi.

Niin sanotun backloadingin, eli ylimääräisten päästöoikeuksien markkinoilta vetämisen tavoitteena oli korjata päästökauppa, joka ei toimi halutulla tavalla päästöoikeuden alhaisen hinnan vuoksi. Backloadingin kannattajien iskulauseen mukaan yhden päästötonnin saa samalla hinnalla kuin hampurilaisen.

”Ei backloadingia, päästöoikeuden hinta vajoaa entisestään. Häpeällistä politikointia”, parlamentin vihreät kommentoivat Twitterissä heti päätöksen jälkeen.

”EU:n päästökaupan ja uskottavan ilmastopolitiikan loppu. Valtioiden on toimittava yksin”, kommentoi Suomen Greenpeace omalla Twitter-tilillään.

Äänestystä on edeltänyt kova vääntö ja lobbaus.

”Niille, jotka ajattelevat että romuttamalla päästökaupan saamme tilalle jotain parempaa, haluan sanoa: Jos päästökauppa romahtaa, tilalle tulee vain oikeus saastuttaa ilmaiseksi”, varoitti euroedustaja Satu Hassi eilen maanantaina parlamentin täysistunnossa pitämässään puheenvuorossa.

Hän varoitti, että päästöjen nykyinen alhainen hinta on ansa yrityksille, sillä enemmin tai myöhemmin päästöjen hinta tulee nousemaan selvästi.

”Alhainen hinta houkuttelee investoimaan kaikkein saastuttavimpiin energiamuotoihin, kuten kivihiileen ja ruskohiileen. Mutta firma, joka lankeaa tähän ansaan, huomaa viimeistään 10 vuoden kuluttua tehneensä virheen, panneensa rahaa investointiin, joka on käyttökelvoton. Se vasta kalliiksi tulee.”

Kokoomusmeppi Eija-Riitta Korhola on puolestaan profiloitunut backloadingin vastustajana. Hänen mukaansa päästökauppa johtaa siihen, että teollisuuden päästöt siirtyvät muualle.

”Olisi otettava huomioon paitsi tuotannon myös kulutuksen päästöt. Me tuomme yhä enemmän tuotteita EU:n ulkopuolelta, ja kun niiden valmistamiseen käytetyt päästöt lasketaan mukaan, näemme että ilmastotoimemme ovat menneet hukkaan”, Korhola sanoi viime viikolla Talouselämässä.

Juttua on päivitetty kello 14.05. Ensimmäiseen kappaleeseen täsmennetty, ettei komission esitystä ei kaadettu kokonaan vaan se palautettiin valiokuntakäsittelyyn.

päästökauppa 




Viite