Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Kansanedustaja Pekka Haavisto.
Darfur vaarassa. Pekka Haavisto on huolestunut uhkauksesta häätää ulkomaiset avustusjärjestöt Sudanista. Tiina Jutila / Vihreät

Darfur vaarassa. Pekka Haavisto on huolestunut uhkauksesta häätää ulkomaiset avustusjärjestöt Sudanista.

Pekka Haavisto pelkää Darfurin vajoavan toivottomaan kaaokseen

17.3.2009 11.45

Jukka Vahti

Sudanin presidentin Omar Hassan al-Bashirin uhkaus häätää ulkomaiset avustusjärjestöt maasta ei ole pelkkä tyhjä uhkaus, uskoo vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto.

"Sudanin hallitus haluaa minimoida lännen, eurooppalaisten ja Yhdysvaltojen vaikutuksen Darfurissa ja koko Sudanissa. Tämä on heidän näkökulmastaan täysin johdonmukaista politiikkaa. Mutta kentällä tämä tulee aiheuttamaan täyden kaaoksen pakolaisten keskuudessa", Sudanin tilanteeseen hyvin perehtynyt Haavisto sanoo.

Sudanin Darfurissa on meneillään maailman suurin avustusoperaatio. Sudan määräsi aiemmin tässä kuussa 16 avustusjärjestöä poistumaan maasta. Sitä ennen presidentti Bashirista oli annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Haaviston mukaan avustusjärjestöjen karkottaminen on Sudanin hallitukselle helppo painostuskeino.

"Järjestöjen työntekijät ovat riippuvaisia Sudanin antamista viisumeista. Yksinkertainen tekninen tapa vähentää kansalaisjärjestöjen roolia on olla uusimatta viisumeita. Se on tapa kiristää ruuvia ilman että ketään tarvitsee potkia fyysisesti."

Haaviston mukaan pakolaisleirit ovat tähän asti olleet suhteellisen hyvin järjestäytyneitä, vaikka esimerkiksi Darfurin puolella on ollut jopa noin kaksi miljoonaa pakolaista.

Sudanin presidentti haluaa siirtää avustusten jakelun kokonaan sudanilaisten järjestöjen käsiin. Haaviston mukaan paikallisilla järjestöillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia paikata avustustyöhön syntyvää aukkoa.

"Isoissa pakolaisleireissä kansainväliset järjestöt ovat järjestäneet asumisen, koulutuksen ja terveydenhuollon. Jos järjestöt joutuvat lähtemään, se on valtava muutos ja katkos humanitaariseen työhön, enkä usko että se voisi enää palata nykyiselle tasolleen."




Viite