Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Asiat halki. Petteri Taalas haluaa, että Climategate selvitetään ja väärinkäytöksiin puututaan.Mikael Ahlfors

Asiat halki. Petteri Taalas haluaa, että Climategate selvitetään ja väärinkäytöksiin puututaan.

Petteri Taalas: Climategatella voi olla myönteisiä vaikutuksia ilmastotieteisiin

8.12.2009 13.04

Lasse Leipola

Climategate on sosiologisesti mielenkiintoinen ilmiö, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

”Skeptikot yrittävät kaikin keinoin horjuttaa Kööpenhaminan ilmastokokouksen tieteellistä pohjaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että yksittäisten tutkijoiden osuus on pieni, sillä IPCC:n viimeisimmän, neljännen arviointiraportin työhön osallistui 1 250 tutkijaa ja 2 500 arvioijaa”, Taalas sanoo.

Climategatessa on kyse sähköpostiviesteistä, jotka on varastettu englantilaisen Itä-Anglian yliopiston palvelimilta. Skeptikkojen mukaan viestit osoittavat, että ilmastotutkimusta on vääristelty. Taalas toivoo, että mahdolliset väärinkäytökset selvitetään.

Itä-Anglian yliopiston ilmastoyksikkö on tuottanut muun muassa puiden lustomittaukseen perustuvan kuvaajan maapallon keskilämpötiloista viimeisimmän 150 vuoden ajalta. Kuvaajaa on käytetty muun muassa IPCC:n loppuraporteissa.

Taalas muistuttaa, ettei Itä-Anglian yliopiston kuvaaja ole kuitenkaan ainoa maapallon keskilämpötiloja esittävä kuvaaja.

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kaksi tutkimuslaitosta, jotka tuottavat vastaavia kuvaajia: ilmatieteen laitos NOAA ja avaruusjärjestö Nasan alainen GISS”, Taalas sanoo.

Taalaksen mukaan Climategatella voi olla positiivista vaikutusta ilmastotieteisiin.

”Kulttuuri on ollut erilainen Euroopassa ja Yhdysvalloissa, sillä Euroopassa tieteellistä dataa ei ole yleensä annettu julkiseen käyttöön. Tämä on toivottavasti muuttumassa”, Taalas sanoo.

ilmastonmuutos  climategate 




Viite