Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pientuotanto jäi syöttötariffin ulkopuolelle

2.10.2009 8.08

Noora Jussila

Pienet tuulimyllyt ja biokaasulaitokset ovat jäämässä uusiutuvan energian syöttötariffin, eli takuuhinnan, ulkopuolelle.

Syöttötariffia työ- ja elinkeinoministeriön johdolla pohtineen työryhmän mukaan tuulivoimalle ja biokaasulle tuleva syöttötariffi sopii vain suurten tuulipuistojen ja biokaasulaitosten tukemiseen.

Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) pitää ehdotuksen kokorajoituksia korkeina.

”Esimerkiksi Saksassa, jossa uusiutuva energia on syöttötariffilla saatu nopeaan nousuun, on tuettu hyvinkin pienimuotoista ja hajautettua sähköntuotantoa.”

Hän pitää ehdotusta kuitenkin selvänä parannuksena aiempaan, vain turpeen kattaneeseen syöttötariffiin.

”Pitää kuitenkin vielä miettiä syöttötariffin ulottamista myös muuhun bioenergialla tuotettuun sähköön. Puuenergian puolella on merkittävä potentiaali, jonka avulla uusiutuva energia saataisiin hyvään nousuun.”

Sekä ympäristöministeriö että maa- ja metsätalousministeriö jättivät työryhmän loppuraporttiin eriävän mielipiteen.
Molemmat ministeriöt kritisoivat syöttötariffin piiriin tulevien biokaasulaitosten koon rajaamista.

”Biokaasun osalta työryhmä tarkasteli liikaa hallinnollisia kustannuksia ja sähköntuotantoa. Biokaasun ympäristö- ja ilmastovaikutukset sekä mahdollisuus hajautetun energiantuotannon edistämiseen ei päässyt esille niin paljon kuin olisimme halunneet”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön Birgitta Vainio-Mattila.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) haluaa saada syöttötariffin eduskunnan käsittelyyn vielä tänä vuonna.




Viite