Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

HSY

Jyrki Purhonen.
Puhdasta tulee. Uudenmaan ely-keskus tarkastaa edelleen vuosittain, että Viikinmäen jätevedenpuhdistamo täyttää ympäristöluvan ehdot. Joidenkin laitosten lupavalvontaa on kuitenkin pitänyt harventaa. Kuvassa puhdistamon kunnossapitomestari Jyrki Purhonen tarkkailee prosessialtaita.HSY

Puhdasta tulee. Uudenmaan ely-keskus tarkastaa edelleen vuosittain, että Viikinmäen jätevedenpuhdistamo täyttää ympäristöluvan ehdot. Joidenkin laitosten lupavalvontaa on kuitenkin pitänyt harventaa. Kuvassa puhdistamon kunnossapitomestari Jyrki Purhonen tarkkailee prosessialtaita.

Rahapula iski ympäristölupien valvontaan

22.10.2010 11.10

Mari Valkonen

ympäristöhallinnon uudistus ja valtion tuottavuusohjelma nakertavat ympäristölupien valvontaa.

Esimerkiksi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) tinkii jo nyt ympäristölupien valvonnasta.

Koska valvottavaa on henkilökuntaan verrattuna liikaa, joidenkin laitosten ympäristöluvat käydään tarkastamassa harvemmin kuin ympäristöministeriö vaatii, sanoo Uudenmaan ely-keskuksen ympäristövastuualueen johtaja Marketta Virta.

Entiset ympäristökeskukset sulautuivat vuodenvaihteessa osaksi ely-keskuksia. Samalla aveille, eli aluehallintoviranomaisille siirtyi ympäristölupien myöntäminen esimerkiksi energiantuotantolaitoksille, jätevedenpuhdistamoille sekä kemian- ja metalliteollisuuden tehtaille.

Lupien valvonnasta vastaavat elyt entistä pienemmällä henkilömäärällä ja budjetilla. Uudenmaan elystä ei haluttu tarkentaa, minkä ympäristölupien valvonnasta on karsittu.

”Pyrimme tietenkin tinkimään sieltä, missä vahinko on kaikkein vähäisin”, Virta toteaa.

Uudellamaalla valvottavia ympäristölupia on huomattavasti enemmän kuin useiden muidenn ely-keskusten alueella.

Vuoden alussa syntyneissä ely-keskuksissa on työskennelty uudistusten ja rahapulan ristipaineessa. Kun aluehallinnon uudistusta valmisteltiin, ympäristöpuolen pelättiin jäävän uusissa keskuksissa elinkeino- ja liikenneasioiden jalkoihin.

Marketta Virta Uudenmaan ja Kari Lehtinen Keski-Suomen elystä kuitenkin vakuuttavat, ettei näin ole käynyt säästöistä huolimatta. Heidän mukaansa uudistus on tuonut ympäristönäkökulman aikaisempaa varhaisemmassa vaiheessa myös elinkeino- ja ympäristöasioiden valmisteluun.

Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta pitää kuitenkin ongelmana, että elyjä rahoitetaan työ- ja elinkeinoministeriöstä, vaikka ympäristöhallinnon tehtävät määrittelee ympäristöministeriö.

”Vaikka ympäristöministeriö näkisi lisärahan tarpeen, se ei voi sitä antaa.”

Valtion tuottavuusohjelman mukaan elyistä pitää vähentää henkilöstöä 20 prosenttia vuoteen 2015 mennessä. Virta ja Lehtinen pitävät vähennystavoitteita mahdottomina, jos tehtäviä ei karsita, ulkoisteta tai yhdistetä muiden keskusten kanssa.

Esimerkiksi Keski-Suomen elyn alueelta on neljän vuoden aikana jäämässä eläkkeelle 14 asiantuntijaa, joiden tilalle voidaan palkata vain muutama henkilö.

luonnonsuojelu 




Viite