Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

savupiippu
Vähemmän, enemmän. Suurten EU-maiden ympäristöministerit uskovat, että päästövähennykset olisivat hyväksi myös taloudelle.Emilia Pippola

Vähemmän, enemmän. Suurten EU-maiden ympäristöministerit uskovat, että päästövähennykset olisivat hyväksi myös taloudelle.

Ranska, Saksa ja Britannia vaativat 30 prosentin päästövähennyksiä

15.7.2010 10.01

Saija Räsänen

Ranskan, Saksan ja Britannian ympäristöministerit Jean-Louis Borloo, Chris Huhne ja Norbert Röttgen vaativat ensimmäistä kertaa yhtenä rintamana Euroopan unionia vähentämään päästöjään 30 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Ministerit julkaisivat aiheesta yhteisen vetoomuksen tänään torstaina Financial Timesissa.

Aiemmin tavoitteena ovat olleet 20 prosentin päästövähennykset vuoteen 2020 mennessä. Ministerien mukaan taloustaantuma on kuitenkin helpottanut tavoitteen saavuttamista, eikä 30 prosentin tavoite ole enää taloudellisesti mahdoton. Sen sijaan tyytyminen 20 prosenttiin saattaa tehdä hallaa taloudelle.

"Jos pysymme 20 prosentin leikkauksissa, Eurooppa todennäköisesti häviää kilpailun matalahiilisessä maailmassa Kiinan, Japanin tai Yhdysvaltojen kaltaisille maille, jotka kaikki ovat luomassa houkuttelevampaa ympäristöä matalahiilisille sijoituksille", sanovat ministerit vetoomuksessaan.

Uudet vaatimukset tarkoittavat täydellistä suunnanmuutosta Saksalle, joka on pitänyt 30 prosentin päästövähennyksiä mahdollisina vain, jos Kioton sopimuksen jatkoksi syntyy kansainvälinen ilmastosopimus. Sellaista ei syntynyt viime joulukuussa Kööpenhaminassa, eikä merkkejä siitä näy lähitulevaisuudessakaan.

Myös Ranska on aiemmin suhtautunut 30 prosentin vähennyksiin varauksella. Britannian liberaalit sen sijaan saivat sisällytettyä vaatimuksen korkeista päästövähennyksistä toukokuussa muodostetun keskustaoikeistolaisen hallituksen ohjelmaan.

 

 

ilmastonmuutos  päästöt 




Viite