Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Raportti: Nokia parhaita palkanmaksajia – jopa 190 euroa kuussa

13.9.2011 11.44

Lasse Leipola

Yritysten vastuullisuutta seuraavan Finnwatchin mukaan Nokia on yksi Intian elektroniikkateollisuuden parhaista palkanmaksajista. Se ei kuitenkaan tarkoita kovin korkeita palkkoja.

”Työntekijät tuntevat itsensä petetyiksi, kun tavoitellun työnantajan tarjoama palkka ei riitä elämiseen ja uramahdollisuudet ovat olemattomat”, sanoo tutkija Päivi Pöyhönen Finnwatchin tiedotteessa.

Tuoreen raportin mukaan vakituiset työntekijät tienaavat noin 190 euroa kuussa. Se on selvästi enemmän kuin kansalaisjärjestöjen vaatima ”elämiseen riittävä palkka”, joka on 130 euroa kuussa. Vuokratyöläisten tilanne on huomattavasti heikompi, sillä nämä tienaavat kuusipäiväistä työviikkoa tekemällä vain noin 70 euroa kuussa.

Tutkimus tehtiin Nokian, Salcompin, Flextronixin ja Foxconnin tehtailla Chennaissa. Nokian yli 11 000 työntekijän Chennain-tehdas on yhtiön suurin. Samalla tai viereisillä vapaatuotantoalueilla sijaitsevat Salcomp ja Flextronics valmistavat Nokialle latureita. Foxconn valmistaa matkapuhelimien kuoria.

Työntekijät ovat keskimäärin 22-vuotiaita ja vähintään puolella on vain määräaikainen tai muuten epävarma työsuhde.

”Varsinkin naisten ura katkeaa usein avioitumiseen ja lasten saamiseen, sillä matalat palkat ja pakolliset yövuorot ovat perheellisille ihmisille vaikea yhtälö”, Pöyhönen sanoo.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri