Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Ministerit Hautala, Tuomioja ja Niinistö.
Sense of urgency? Kehitysministeri Heidi Hautala, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ympäristöministeri Ville Niinistö toivovat, että muutkin Rion kokoukseen osallistujat kokevat asian tärkeäksi ja kiireelliseksi.Lasse Leipola

Sense of urgency? Kehitysministeri Heidi Hautala, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ympäristöministeri Ville Niinistö toivovat, että muutkin Rion kokoukseen osallistujat kokevat asian tärkeäksi ja kiireelliseksi.

Ratkaisun hetket ensi viikolla: Onko tämä enää edes mahdollista?

12.6.2012 10.36

Lasse Leipola

Miten vähentää köyhyyttä ilman, että maapallo kantokyky ylittyy? Tämä pitäisi pystyä ratkaisemaan ensi viikolla järjestettävässä Rio+20-huippukokouksessa.

”Kukaan ei voi olla varma, onko tämä enää edes mahdollista vai onko jo liian myöhäistä. Ilmastonmuutoksesta tiedämme jo, että yhteisesti asetettu asetettu tavoite kahden asteen lämpenemisestä tulee ylittymään”, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoi tänään tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa ihmiskunta on tullut melko myöhään tietoiseksi oman toimintansa rajallisuudesta.

”Nyt on enää muutama vuosikymmen aikaa saavuttaa ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä kehitys.”

Tuomioja muistutti samalla, että Rion kokous ei sinänsä muuta vielä mitään, sillä siellä ei ole tarkoitus allekirjoittaa sitovia sopimuksia vaan tavoitteena on poliittinen julistus, jonka luonnosta on sorvattu jo pitkään.

”Parhaassa tapauksessa tästä kokouksesta saadaan vahva poliittinen sitoumus asioille, joista saadaan myöhemmin solmittua sitovia sopimuksia.”

Tärkeimpinä tavoitteina Tuomioja mainitsi YK:n ympäristöohjelman UNEP:in roolin vahvistamisen sekä uusien kestävän kehityksen tavoitteiden asettamisesta sopimisen. Kestävän kehityksen tavoitteiden on määrä olla jatkona vuosituhattavoitteille, joiden aika umpeutuu vuonna 2015.

”Vaikka vuosituhattavoitteet eivät ole olleet sitovia, ovat ne osoittautuneet vakavasti otettaviksi referensseiksi.

Suomen viralliset kärkiteemat ovat vesiongelmiin puuttuminen ja BKT:lle vaihtoehtoisten hyvinvoinnin mittarien kehittäminen. Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) muistutti, että BKT voi kasvaa esimerkiksi tilanteessa, jossa joku maa joutuu korjaamaan luonnonkatastrofista aiheutuneita tuhoja.

”Hyvinvointia ei voi mitata vain yhdellä mittarilla”, Hautala sanoi.

Kestävän kehityksen kolme ulottuvuutta, ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen, on määrä solmia yhteen vihreän talouden avulla.

”Riosta olisi tärkeää saada vihreän talouden tiekartta: miten mahdollistetaan köyhyyden poistaminen siten, ettei planeetan kantokykyä ylitetä”, sanoi ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr).

Hänen mukaansa Rion tavoitteet jakautuvat kolmeen osaan: vahva mandaatti yhteisille tavoitteille esimerkiksi kestävän kehityksen tavoitteiden avulla, selkeät mittarit näiden tavoitteiden toteuttamiseen sekä organisaatioiden uudistaminen toteutukseen.

Niinistön mukaan on tärkeää puhua myös UNEP:in roolin sisällöstä, jota on kehitettävä, vaikkei aseman vahvistaminen erityisjärjestöksi toteutuisikaan.

Yhden varman ennusteen kokouksen kulusta Tuomioja antoi.

”Rion päivät tulevat olemaan totaalista kaaosta. Yhteensä 40 000 osallistujaa saapuu Rioon, joka on tavallisestikin aika kaoottinen kaupunki.”

Suomesta kokoukseen lähtevät Tuomiojan, Hautalan ja Niinistön lisäksi muun muassa pääministeri Jyrki Katainen (kok), maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok) sekä presidentti Tarja Halonen.




Viite