Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Reuters: Taivas täytyy 20 vuodessa – järeät keinot käyttöön

21.9.2011 12.33

Lasse Leipola

Jos kasvihuonekaasupäästöjä ei saada vähenemään, tarvitaan mittavia toimenpiteitä hiilidioksidin poistamiseksi ilmakehästä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkijoiden mukaan nykyisen päästötason säilyminen tarkoittaa, että ”taivas täyttyy” noin 20 vuodessa. Sen jälkeen ihmiskunnan on kyettävä poistamaan ilmakehästä enemmän hiilidioksidia kuin mitä sinne ihmisen toiminnan seurauksena pääsee, tai ilmastonmuutos karkaa turvallisten rajojen ulkopuolelle.

”Jos haluamme pysyä alle kahden asteen lämpenemisessä ja palata seuraavalla vuosisadalla puoleentoista asteeseen, tarvitsemme negatiivisia päästöjä”, Potsdamin ilmastoinstituutin tutkija Malte Meinshausen sanoo.

Kahden asteen rajaa pidetään kriittisenä monien ilmastonmuutoksen vaikutusten kannalta. Sen ylittämisen arvioidaan johtavan muun muassa Grönlannin jääpeitteen sulamiseen sekä äärimmäisten sääilmiöiden voimakkaaseen yleistymiseen.

Marraskuussa Climatic Change -tiedelehdessä julkaistava tutkimus aloittaa artikkelisarjan, johon pohjataan IPCC:n seuraavat ilmastoraportit joiden on määrä ilmestyä vuosina 2013 ja 2014. Siinä arvioidaan myös, mitä on tehtävä, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään.

”Yli kahden asteen lämpenemisen välttäminen vaatii tämän vuosisadan loppupuolella joko ilmaston peukaloimista (geo-engineering) esimerkiksi avaruuteen sijoitettavilla peileillä tai sitten negatiivisiin päästöihin pääsyä”, sanoo Oxfordin yliopiston ilmastotutkija Myles Allen.

ilmastonmuutos 




Viite