Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

waxholmsbolaget.se

Ei kiitos. Tukholman saaristossa liikennöivä Waxholmsbolaget ei halua palmyöljyä koneisiinsa. waxholmsbolaget.se

Ei kiitos. Tukholman saaristossa liikennöivä Waxholmsbolaget ei halua palmyöljyä koneisiinsa.

Ruotsalaiset eivät lämmenneet Neste Oilin biodieselille

8.12.2008 14.08

Noora Jussila

Tukholman saaristossa liikennöivä Waxholmsbolaget on päättänyt olla kokeilematta Neste Oilin tuottamaa NExBTL-dieseliä. Syynä on polttoaineessa käytetty palmuöljy.

”NExBTL olisi ollut hyvä polttoaine. Harmi, että siinä käytetään palmuöljyä”, sanoo Waxholmsbolagetin tekniikka- ja ympäristövastaava Indrek Pöldma Greenpeacen tiedotteessa.

Waxholmsbolaget oli jo muuttanut yhden aluksistaan biopolttoaineen testikäyttöön sopivaksi.

Palmuöljyä se ei kuitenkaan halua käyttää.

”Olisi ollut hienoa, jos polttoainetta olisi voinut tehdä teurasjätteestä. Nyt kun raaka-aineena on palmuöljy, meidän oli luovuttava hankkeesta”, Pöldma toteaa.

Neste Oilin Uusiutuvat polttoaineet -toimialan johtaja Simo Honkanen ei ollut maanantaina iltapäivällä kuullut tapauksesta.

”Ruotsissa on ollut keskustelua jo parin vuoden ajan eri järjestöjen ja biopolttoainetta käyttävien tahojen kanssa. Uskomme, että aikaa myöten siellä muuttuu kuva hyvin tuotetusta palmuöljydieselistä ja muista biopolttoaineista", Honkanen sanoo.

Greenpeacen mukaan palmuöljyn kasvavan kysynnän vuoksi palmuöljyn tuottajat tuhoavat Indonesiassa sademetsiä uusien plantaasien alta.

"Greenpeacen näkemys poikkeaa meidän näkemyksestämme. Käyttämämme palmuöljy tulee valvotuilta tiloilta, eikä aiheuta sademetsien tuhoutumista. Käyttämämme toimittajat sitoutuvat sertifiointijärjestelmään ja vaatimukset kestävän kehityksen toteuttamiseksi ovat tiukat", Honkanen sanoo.




Viite