Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ruuan ilmastomerkkiin haettiin esimerkkiä ulkomailta

12.5.2010 12.51

Saija Räsänen

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on selvittänyt maailmalla käytössä olevia elintarvikkeiden hiilijalanjälkimerkintöjä Climate Communication- hankkeessa.

Elintarvikkeiden hiilijalanjälkiä lasketaan ja merkitään eri maissa eri tavoin.

"Rinnakkaisten kilpailevien elintarvikkeiden välillä voi olla jopa kymmenkertainen ero hiilijalanjäljessä. Kysyntää löytyisi sekä ilmasto- että laajemmille ympäristömerkeille", sanoo MTT:n vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Ruoka kattaa noin neljänneksen suomalaisten ilmastopäästöistä ja yli kolmanneksen kulutuksen kaikista ympäristövaikutuksista, kerrotaan MTT:n tiedotteessa.

Climate Communication- hankkeessa pohdittiin kuluttajan kannalta parasta hiilijalanjäljen merkitsemistapaa. Kannatusta saivat väriskaalaan perustuva merkintä, grammamerkintä sekä näiden yhdistelmä.

Esimerkkejä maailmalla käytettävistä ympäristömerkinnöistä

  • ruotsalaisen Max-hampurilaisketjun ravintoloissa voi vertailla eri annosten ja hampurilaisten hiilijalanjälkiä
  • ruotsalaisen luomumerkki Kravin kriteereihin on lisätty ilmastokriteerejä
  • ranskalaisen E.Leclerc-kauppaketjun muutamissa kaupoissa kassakuittiin tulostuu ostosten yhteenlaskettu hiilijalanjälki
  • suomalainen elintarvikevalmistaja Raisio on merkinnyt ilmastomerkillä yhdeksän kasvipohjaista tuotettaan ja tämän vuoden loppuun mennessä tarkoitus on merkitä 30 tuotetta lisää
  • brittiläinen Tesco-kauppaketju merkitsee osaan tuotteistaan niiden hiilijalanjäljen

ilmastonmuutos  ruoka 




Viite