Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nasa

Tellus.
Uhattu. Rio+20 ei pelastanut planeettaa.Nasa

Uhattu. Rio+20 ei pelastanut planeettaa.

Saatiinko Riossa aikaan mitään hyvää?

25.6.2012 16.07

Lasse Leipola

Viime viikolla järjestetyssä kestävän kehityksen Rio+20-huippukokouksessa kävi niin kuin moni etukäteen pelkäsi.

Isäntämaa Brasilian johdolla saatiin aikaiseksi niin vesitetty ja ympäripyöreä loppuasiakirja, ettei siitä juurikaan käyty edes keskustelua vaan se hyväksyttiin yksimielisesti heti kokouksen aluksi.

WWF:n johtaja Jim Leape kommentoi Brasilian esitystä jo etukäteen muun muassa ”kolossaaliseksi johtamisen ja vision epäonnistumiseksi” ja piti kokouksen lopputulosta naurettavana. Greenpeacen johtaja Kumi Naidoo puolestaan sanoi brittilehti Guardianissa, että on aika siirtyä sotajalalle.

”Meidän on katsottava, mitä historia opettaa meille siitä, miten muutos tapahtuu, kun ihmisyys kohtaa suuren haasteen kuten taistelun kansalaisoikeuksien puolesta, apartheidin tai orjuuden. Muutos on mahdollinen vain silloin, kun kunnolliset miehet ja naiset sanovat, että nyt riittää, ja ovat valmiita asettamaan henkensä alttiiksi ja menemään vankilaan. Nyt olemme siinä pisteessä. Meidän on kiihdytettävä kansalaistottelemattomuutta”, Naidoo jyrisi lehden haastattelussa.

Pettyneitä olivat myös suomalaisten järjestöjen edustajat.

”Nyt tarvitaan välittömiä ja konkreettisia jatkotoimia köyhyyden poistamiseksi, ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä lajien, luonnonvarojen ja kulttuurisen monimuotoisuuden suojelemiseksi”, kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo sanoo Kepan tiedotteessa.

Esimerkiksi fossiilisille polttoaineille tai kalastukselle maksettavien tukien poistaminen oli kokouksessa vahvasti esillä, mutta lopulta Riossa edetty konkreettisiin tavoitteisiin tai määräaikoihin, jotka olisivat olleet olennaisia asian edistämiseksi.

Myöskään Suomen virallinen edustus ei peitellyt pettymystään.

”Suomi kuten koko Euroopan unioni joutui monissa kohdissa sovun hintana tyytymään paljon heikompiin ja epämääräisempiin sitoumuksiin tärkeinä pitämissämme asioissa kuin mitä tavoittelimme”, Suomen delegaatiota johtanut ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) kirjoitti sivuillaan.

Kokouksen tuloksista oli mahdollista löytää sentään jotain positiivista.

”Vaikka Rion kestävän kehityksen konferenssissa pettymys ja jopa tyrmistys loppuasiakirjaneuvottelujen äkkinäisestä lopusta on yleinen tunnelma, kannattaa kuitenkin lukea tuotos huolella ja seuloa siitä mahdollisuudet esiin”, kirjoittaa kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) puolueensa verkkosivuilla.

Hänen mukaansa edistysaskeleita olivat muun muassa veden ja sanitaation listaaminen ihmisoikeutena sekä kestävän kehityksen mittarien työstämisen käynnistäminen.

”Tavoitteet tulevat koskemaan kaikkia maita, ja niiden on määrä kattaa kaikki kolme kestävän kehityksen ulottuvuutta: taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristö. On kuitenkin syytä varoa, etteivät nämä uudet tavoitteet tee tyhjäksi vielä saavuttamattomia vuosituhattavoitteita, joiden toteutumiseksi vuoteen 2015 mennessä on tehtävä hartiavoimin töitä”

Suomen luonnonsuojeluliitto nosti viikonloppuna esille myös sen, että Rio+20-kokouksen osallistujajoukko oli poliittiselta arvovallaltaan köykäisempi kuin Johannesburgin kokous vuonna 2002 ja alkuperäinen Rion kokous vuonna 1992.

Esimerkiksi Johannesburgissa olivat läsnä tasavallan presidentti Tarja Halonen, Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Englannin pääministeri Tony Blair. Sen sijaan nykyisin vastaavissa asemissa olevat Sauli Niinistö, Angela Merkel ja David Cameron päättivät jättää kokouksen väliin. Kokoukseen jo lupautunut pääministeri Jyrki Katainenkin (kok) perui osallistumisensa.

”Suomenkaan ei pitäisi seurata sivusta maailman tilan romahdusta kuin EM-jalkapalloa. Toiminnan aika on nyt. Kiitämme Rioon saapuneita Suomen ministereitä juhannuksen viettonsa uhraamisesta”, sanoo SLL:n suojelupäällikkö Jouni Nissinen.


Lisää aiheesta:



Viite