Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satelliitti paljasti karun totuuden: Jäätiköt sulavat ”uskomattomalla” vauhdilla

9.2.2012 10.07

Lasse Leipola

Jäätikköjen sulaminen nostaa meriveden pintaa noin 0,4 millimetrillä vuodessa, vaikka Etelämantereen ja Grönlannin osuus jätetään huomioitta, arvioidaan Coloradon yliopistolla tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkijat käyttivät Grace-hankkeessa kerättyjä satelliittitietoja ja arvioivat näiden perusteella, että vuosina 2003–2010 maailman jäätiköistä suli noin 148 miljardia tonnia vuodessa. Luvussa ei ole huomioitu Etelämantereen ja Grönlannin jäätikköjen osuutta, jonka arvioidaan olevan vielä noin 80 miljardia tonnia lisää.

”Maapallo menettää uskomattoman määrän jäätä meriin vuosittain, ja nämä tulokset auttavat meitä ymmärtämään merenpinnan nousua ja sitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa planeetan kylmiin alueisiin”, sanoo professori John Wahr yliopiston tiedotteessa.

Brittilehti Guardianin mukaan samaisessa tutkimuksessa selvisi myös, että, toisin kuin tähän asti on uskottu, Himalajan jäätiköt eivät ole pienentyneet 2000-luvun aikana. Tutkijat korostavat, että jäätiköt selvästikin sulavat, mutta vuosina 2003–2010 jäätiköiden kasvu on kompensoinut sulamisen.

Hänen mukaansa kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun saksalais-amerikkalaisen Grace-hankkeen tietoja käytettiin kaikkien jäätikköjen sulamisen arvioimiseen. Hankkeen kaksi satelliittia ovat kiertäneet Maata vuodesta 2002 lähtien tarkkaillen painovoiman muutoksia.

Tutkimus julkaistaan tänään torstaina Nature-lehden verkkosivuilla.

Juttua on päivitetty klo 15.23 Guardianin Himalaja-tietojen osalta.

ilmastonmuutos 




Viite