Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Shingler kysyy kemikaaliviraston johtajalta

Natalia Baer

Noora Shingler.
Kirkuvan keltaista. Kirkkaat värit kertovat usein ravinnon lisäaineista. ”Vältän lisäaineita, koska niistä ei ole minulle mitään hyötyä”, Noora Shingler sanoo.Natalia Baer

Kirkuvan keltaista. Kirkkaat värit kertovat usein ravinnon lisäaineista. ”Vältän lisäaineita, koska niistä ei ole minulle mitään hyötyä”, Noora Shingler sanoo.

26.2.2010 14.11

Hanna Eriksson

Euroopan kemikaaliviraston pääjohtaja Geert Dancet vastaa Noora Shinglerin kysymyksiin.

1. Mikä käytössä oleva kemikaali tai kemikaaliryhmä kuormittaa ympäristöä eniten Suomessa ja mikä maailmanlaajuisesti?

”En voi nimetä yhtä yksittäistä. EU:ssa käytetään yli 30 000 kemikaalia, jotka pitää rekisteröidä Kemikaaliviraston ylläpitämään tietokantaan. Kemikaalin vaarallisuus ympäristölle riippuu sen myrkyllisyydestä ja siitä, miten ympäristö sille altistuu.”

2. Mikä käytössä oleva kemikaali aiheuttaa suurimman riskin ihmisten terveydelle?

”Kemikaalivirastolla ei ole vielä käytössään tietoa kaikista käytössä olevista kemikaaleista. Kemikaaliasetus Reachin ansiosta teollisuus joutuu toimittamaan seuraavan kahdeksan vuoden aikana tiedot kaikkien niiden kemikaalien riskeistä, joita ne tuottavat tai tuovat EU:hun yli tuhat kiloa vuodessa. Suurimmasta osasta kemikaaleja valmistajat toimittavat tiedot aineiden vaarallisista ominaisuuksista, käyttötavoista sekä turvallisesta käytöstä.”

3. Miten kemikaaliasetus Reach on konkreettisesti auttanut kuluttajia?

”Yksi tärkein Reachin vaikutuksista on se, että teollisuus velvoitetaan keräämään ja toimittamaan kaikki saatavissa oleva tieto kemikaaleista. Tuottajien pitää ohjeistaa myös asiakkaansa siitä, miten kemikaalia käytetään turvallisesti. Oletamme, että riskiarviointi johtaa siihen, että kaikkein vaarallisimmat aineet korvataan vähemmän vaarallisilla.”

4. Elinympäristömme ja me itse kemikalisoidumme koko ajan. Mitä ihminen voi tehdä pienentääkseen oman verensä kemikaalikuormitusta?

”Altistus riippuu paljon jokaisen omasta käytöksestä. Paras tapa on noudattaa kemikaalipakkausten, esimerkiksi maalien, käyttö- ja turvaohjeita.”

5. Mitä kemikaaleja itse välttelette ja minkä takia?

”En mitään erityisesti. Mutta lukemalla käyttöohjeet jokainen voi välttää turhaa altistumista.”

Juttua on muokattu kello 16.09.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautettaTwitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri