Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Skeptikkojen strategian vuotaja tunnusti: ”Arviokykyni petti”

21.2.2012 14.34

Lasse Leipola

Ilmastotutkija Peter Gleick myöntää, että hän välitti ilmastoskeptikkoja tukevan Heartland-instituutin tietoja julkisuuteen. Hän korostaa, ettei hän muuttanut dokumenttien sisältöä mitenkään ennen kuin toimitti ne tiedotusvälineille. Gleickin tunnustus julkaistiin eilen maanantaina Huffington Post -sivustolla.

Muun muassa Heartlandin rahoittajia koskevat tiedot nousivat julkisuuteen viime viikolla. Instituutti on muun muasssa saanut 8,6 miljoonaa dollaria mystiseltä yksityiseltä lahjoittajalta vuosina 2007–2011.

Rahaa on käytetty muun muassa IPCC:n ilmastoraportteja kritisoivien kirjoittajien tukemiseen. Samalla kävi ilmi, että instituutti on kehittänyt ilmastonmuutoksen kiistävää opetusohjelmaa kouluille.

Heartlandin mukaan yksi vuodetuista dokumenteistä on kuitenkin väärennös. Instituutin johtajan Joseph Bastin mukaan myös luottamuksellisten dokumenttien julkaiseminen on aiheuttanut pysyvää vahinkoa laitoksen maineelle.

”Pelkkä anteeksipyyntö ei riitä korjaamaan vahinkoa”, Bast sanoi Guardianin mukaan.

Gleick kertoo, että hän sai vuoden alussa nimettömästä lähteestä Heartland-instituutin toimintaa koskevaa materiaalia. Hän kertoo arvioineensa tiedot merkittäviksi ja sen vuoksi yrittäneensä vahvistaa niiden paikkansapitävyyden.

”Ammatillinen ja eettinen arviokykyni petti ja käytin jonkun toisen nimeä saadakseni lisätietoja Heartland-instituutista. Saamani materiaali osoitti tietoni oikeiksi – varsinkin vuoden 2012 varainhankinnan osalta”, Gleick sanoo.

Hän ei halua kommentoida dokumenttien sisältöä vaan ainoastaan muistuttaa, että ilmastonmuutoksen tieteellinen ymmärrys on vahvaa ja vakuuttavaa.

”Oman arviokykyni sokaisi turhautuminen jatkuviin – usein nimettömiin, hyvin rahoitettuihin ja koordinoituihin – hyökkäyksiin ilmastotiedettä ja –tutkijoita vastaan.”

ilmastonmuutos 




Viite