Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Soininvaara: Etelä-Eurooppaa ei pidä pistää tinkimään koulutuksesta

16.7.2012 10.20

Lasse Leipola

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara varoittaa, että koulutuksesta tinkiminen on väärä keino eteläisen Euroopan säästötalkoissa.

”Kovin köyhä olisi tämä maa, jos meillä ei olisi huolehdittu esimerkiksi koko kansan kouluttamisesta, vaan kouluun olisivat päässeet vain ne, joiden vanhemmilla on siitä varaa maksaa. Vähemmän solidaarisessa Italiassa noin 15 prosenttia ikäluokasta suorittaa yliopistollisen tutkinnon”, Soininvaara kirjoitti eilen sunnuntaina blogissaan.

”On jotenkin irvokasta, että Saksa ja Suomi siinä mukana vaativat Italiaa 'tervehdyttämään' yhteiskuntaansa esimerkiksi koulutuksesta tinkimällä.”

Soininvaaran mukaan vahvassa Euroopassa maiden väliset tulonsiirrot ovat yhtä välttämättömiä kuin ne ovat esimerkiksi Suomen sisällä. Hänen mukaansa vahva Eurooppa olisi myös vauraiden eurooppalaisten maiden etu, koska pienten protektionististen kansallisvaltioiden Eurooppa olisi kovin heikko ulospäin.

Protektionismista varoitti eilen sunnuntaina myös vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö.

”Euroopan tulevaisuus uudessa maailmantaloudessa ei ole todennäköisesti kovinkaan kehuttava, jos emme pysy yhdessä. Kansallinen itsekkyys johtaisi todennäköisesti uuteen protektionismin aaltoon, jossa Suomen kaltaiselle viennistä riippuvaiselle maalle käy vääjäämättä huonosti”, Niinistö kirjoitti vihreiden sivuilla.

Hän luonnosteli kirjoituksessaan mahdollisia ratkaisuja eurokriisiin:

”Euro ei selviä kriisistään pelastuspaketeilla. Niillä on ostettu aikaa, mutta nyt aika alkaa käydä vähiin. Vaihtoehtoja on kolme: poliittisen yhteistyön tiivistäminen finanssipolitiikassa ja pankkivalvonnassa, Euroopan keskuspankin roolin vahvistaminen tai euron ajautuminen hajautumisen tielle. Kaikkiin näihin on varauduttava.”

Niinistön mukaan euron hajoamisen tie saattaisi olla hyppäämistä pelastusveneellä avomerelle vähän vuotavasta valtamerilaivasta.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.