Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mike 1024 / Wikimedia Commons

Putkea.
Hukkaputki. Pietarin kaukolämpöverkkossa energiahukan osuus on jopa useita kymmeniä prosentteja.Mike 1024 / Wikimedia Commons

Hukkaputki. Pietarin kaukolämpöverkkossa energiahukan osuus on jopa useita kymmeniä prosentteja.

Suomalaiset yrittävät tukkia venäläisten lämpövuodot

15.3.2013 11.30

Juha Honkonen

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) yrittää tukkia Pietarin lämpövuotoja. Yliopisto on aloittanut Pietarin polyteknisen yliopiston kanssa yhteistyön, jonka tavoitteena on parantaa kaupungin energiatehokkuutta.

Hankkeessa on valtava potentiaali, sillä viiden miljoonan asukkaan asuntojen ja kaukolämmön hukkalämpö on moninkertainen suomalaiskoteihin verrattuna.

Aluksi kyseessä on 400 000 euron projekti, jossa selvitetään, mitä energiatehokkuuden parantamiseksi voidaan tehdä. Jos käytännön toimiin ryhdytään, yhteistyöstä voi tulla pysyvää.

”Hankkeelle on kolme syytä: kasvihuonepäästöt pannaan kuriin, asuntoihin saadaan mukavampi ja terveellisempi sisäilma sekä säästetään rahaa”, LUT:n tutkijaopettaja Mika Luoranen kertoo.

Lappeenrantalaiset ja pietarilaiset ottavat syyniin muutaman tyypillisen asunnon, jollaisissa suuri osa suurkaupungin asukkaista asuu ja joista lämpöä pääsee harakoille.

”Tutkimme, voisiko esimerkiksi uusien materiaalivalintojen ja ikkunaratkaisujen avulla päästä parempaan energiatehokkuuteen”, Luoranen sanoo.

Suuri ongelma Pietarissa on kaukolämpöverkko, josta energiahukan osuus on jopa useita kymmeniä prosentteja. Suomessa hävikki on kymmesosa lämpöenergiasta.

Mukana kaksivuotisessa projektissa ovat yliopistojen lisäksi Pietarin asunnonomistajien yhdistys ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

LUT on aloittanut venäläisten kanssa yhteistyön myös arktisten materiaalien kehittämisessä. Avainasiaksi teräsrakentamisessa nousee rakenteiden lujuus, sitkeys ja keveys. Esimerkiksi hitsauskohtien täytyy kestää jopa 60 asteen pakkaset.

”Yhteistyö venäläisten tutkimuslaitosten kanssa mahdollistaa laajemman tutkimuskokonaisuuden ja helpottaa pääsyä Venäjän markkinoille”, projektipäällikkö Markku Pirinen sanoo.

Kolmivuotisen projektin budjetti on vähän yli miljoona euroa.

kaukolämpö 




Viite