Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Niclas Fritzén

Taigavarpuhämähäkki.
Pikkuinen. Noin kolmen millimetrin kokoinen taigavarpuhämähäkki esiintyy kuusten latvustossa, usein kosteissa ympäristöissä, kuten soistuneilla kankailla.Niclas Fritzén

Pikkuinen. Noin kolmen millimetrin kokoinen taigavarpuhämähäkki esiintyy kuusten latvustossa, usein kosteissa ympäristöissä, kuten soistuneilla kankailla.

Suomesta löytyi uusi hämähäkki - oletko nähnyt tätä karvajalkaa?

21.10.2011 8.29

Lasse Leipola

Suomessa on kuvattu tällä viikolla tieteelle uutena lajina taigavarpuhämähäkki (Dictyna palmgreni).

Nykytietojen mukaan lajia esiintyy vain Suomessa, Venäjällä sekä mahdollisesti Pohjois-Ruotsissa.

Lajia on tavattu Suomessa aiemminkin, mutta se on sekoitettu toiseen lajiin. Taigavarpuhämähäkki esiintyy lähinnä Lapissa, mutta vuonna 1999 sitä löytyi Kalajoelta.

Lajin ovat kuvanneet venäläinen hämähäkkitutkija Yuri Marusik ja Metsähallituksen suojelubiologi Niclas Fritzén kansainvälisessä ZooKeys-sarjassa. Fritzén toimii hämähäkkityöryhmän puheenjohtajana.

”Kartoituksen kohteena oli seitsemän kuusivaltaista suojelukohdetta Lapissa, ja laji löytyi ainoastaan parista paikasta Pallastunturin kansallispuistosta. Pallastunturin kansallispuisto Muoniossa on siten lajin suojelun kannalta ensisijaisen tärkeä”, Metsähallituksen tiedotteessa todetaan.

Uusi laji nimettiin edesmenneen suomalaisen hämähäkkitutkijan, professori Pontus Palmgrenin mukaan.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.