Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mr. T in DC (Creative Commons, Flickr)

Guantanamo-mielenosoitus Washingtonissa.
Protesti. Washingtonissa osoitettiin viime viikolla mieltä Guantánamoa vastaan. Mr. T in DC (Creative Commons, Flickr)

Protesti. Washingtonissa osoitettiin viime viikolla mieltä Guantánamoa vastaan.

Suomi ehdolla Guantánamosta vapautettavien turvapaikaksi

21.1.2009 11.57

Lasse Leipola

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaatii Guantánamosta vapautettaville vangeille turvapaikkoja Suomesta. Tarjoamalla suojelua vangeille Suomi edistäisi järjestön mukaan leirin sulkemista.

”EU-jäsenmailla on hyvät edellytykset tukea entisten vankien kuntoutumista ja sopeutumista yhteiskuntaan”, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Amnestyn mukaan Yhdysvalloilla on vastuu vapautettavien vankien sijoittamisesta, mutta vangeilla tulee olla mahdollisuus jatkaa elämäänsä myös muualla.

”Yhdysvallat on aiemmin riistänyt näiltä vangeilta ihmisoikeudet ja oikeussuojan, joten on ymmärrettävää, että kaikki vangit eivät voi tai halua jäädä maahan”, Mehtonen sanoo.

Ulkoministeriön lähetystöneuvos Ilkka Rentola kertoo, ettei asia ole ainakaan vielä vireillä. Suomi odottaa ensin poliittista päätöstä Yhdysvalloista ja EU:sta.

”Asiaa käsitellään EU:n ulkosuhteiden neuvostossa tammikuun lopulla, mutta mitään päätöksiä siellä ei tehdä. Muutamat EU-maat, esimerkiksi Portugal, haluavat, että EU osoittaa solidaarisuutta ja ottaa vapautettuja vankeja vastaan”, Rentola sanoo.

Eilen virassaan aloittanut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaati ensi töikseen Guatánamossa käytävien oikeudenkäyntien lykkäämistä. Leirin tuomarit päättävät mahdollisesta lykkäyksestä tänään.

Lykkäys tarkoittaisi, että ketään ei tuomita Guantánamossa seuraavien 120 vuorokauden aikana. Obama on aikaisemmin luvannut sulkea kiistanalaisen vankileirin kokonaan.

Guantánamossa on tällä hetkellä noin 250 vankia, joista 50 voitaisiin vapauttaa välittömästi. Kidutus- tai teloitusuhan vuoksi heitä ei kuitenkaan voida palauttaa kotimaihinsa.

 




Viite