Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Lehmä
Kaasulaitos. Parhaimmassa tapauksessa biokaasua tuottava maatila olisi omavarainen sähkön suhteen ja energiaa riittäisi myös myytäväksi. SXC

Kaasulaitos. Parhaimmassa tapauksessa biokaasua tuottava maatila olisi omavarainen sähkön suhteen ja energiaa riittäisi myös myytäväksi.

Suomi satsaa biokaasututkimukseen

2.2.2009 16.03

Vihreä Lanka

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa ryhdytään panostamaan ympäristöystävällisen biokaasun tutkimiseen. MTT rakennuttaa parhaillaan Maaningalle uutta biokaasulaitosta, joka energian tuotannon lisäksi toimii tutkimuslaitoksena.

MTT:llä on ollut viime kesästä lähtien toiminnassa yksi biokaasureaktori Sotkamossa. Tutkija Elina Virkkusen mukaan tulokset ovat olleet rohkaisevia.

"Biokaasun potentiaali on valtava. Joissain navetoissa on satakin lehmää, miksei sellainen tila harkitsisi biokaasua?"

Virkkusen mukaan Suomessa on tällä hetkellä kymmenkunta biokaasulaitosta navettojen yhteydessä. Enemmänkin voisi olla, jos valtion tulisi vastaan vaikka suuremmalla investointituella.

Parhaimmassa tapauksessa biokaasua tuottava maatila olisi omavarainen sähkön suhteen ja energiaa riittäisi myös myytäväksi.

Biokaasua tuotetaan jätteistä. Biokaasulaitoksen raaka-aineita ovat muun muassa maataloudesta syntyvä lanta ja kasvit sekä asumisesta syntyvä jätevesiliete ja biojäte. Prosessissa jäljelle jäävä käsittelyjäännös voidaan käyttää lannoitteena.

Biokaasua syntyy, kun pieneliöt hajottavat eloperäistä ainesta hapettomassa tilassa. Biokaasusta 50-70 prosenttia on metaania. Metaani taas voidaan hyödyntää lämmön, sähkön ja liikennepolttoaineen tuotannossa.




Viite