Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suosituimmat aloitteet.
Klikkaa graafi suuremmaksi.

Klikkaa graafi suuremmaksi.

Suosikkialoitteilta vaaditaan nyt kovaa loppukiriä – toimi nyt jos kannatat näitä asioita!

16.7.2013 12.29

Lasse Leipola

Kansalaisaloite.fi-palvelun kuudesta suosituimmasta aloitteesta neljän osalta nimien kerääminen päättyy lähiviikkoina. Ainoana 50 000 allekirjoituksen rajan ylittänyt aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on avoinna syyskuun puoleen väliin asti ja ruotsinkielen valinnaisuutta ajava aloite syyskuun alkupäiviin asti.

Sen sijaan tekijänoikeuksien uudistamista, kannabiksen rangaistavuudesta luopumista, vanhemmuuden kustannusten tasaamista ja perustuloa ajavat aloitteet sulkeutuvat lähiviikkoina. Kultakin aloitteelta edellytetään lisäksi napakkaa loppukiriä, jotta eduskuntakäsittelyn takaava 50 000 allekirjoituksen raja ylittyisi.

Kaikkein lähimpänä rajaa on ensi viikon tiistaina sulkeutuva aloite tekijänoikeuslain uudistamiseksi. Aloitteelta puuttuu vajaat 13 000 allekirjoitusta, joten viimeisen viikon aikana tulisi päästä noin 2 000 allekirjoitukseen päivässä, kun tähän asti tahti on ollut noin kymmenen kertaa hitaampi. Tosin tällä viikolla kampanja on jälleen saanut medianäkyvyyttä ja allekirjoitustahti on kiihtynyt.

Samana päivänä sulkeutuvat myös kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumista ajava aloite sekä aloite vanhemmuuden kustannuksien tasaamiseksi. Näiden aloitteiden osalta tilanne on vielä hankalampi, sillä niiltä puuttuu yli puolet vaadituista allekirjoituksista.

Hieman enemmän aikaa on perustuloa ajavalla aloitteella, sillä se on avoinna elokuun alkuun asti. Tosin matkaa 50 000 nimeen on todella paljon, sillä aloitteen on allekirjoittanut vasta vajaat 19 000 suomalaista.

”Meillä ei ole sen kummempaa loppukiriä, koska näyttää siltä, että 50 000 allekirjoituksesta tullaan jäämään. Nämä allekirjoitukset ovat kuitenkin hyvä pohja, jolta voimme jatkaa yhteiskunnallista keskustelua”, Suomen perustulo -verkoston puheenjohtaja Simo Ruottinen sanoo.

Hän muistuttaa, ettei perustulokampanjalla ole ollut palkattua työvoimaa eikä juuri rahaakaan.

”Siihen nähden tulokseen voi olla tyytyväinen. Suomessa on kannatusta perustulolle, mutta ihmisten tavoittaminen on ollut liian kova urakka”, Ruottinen sanoo.

Hänen mukaansa verkosto keskittyy seuraavaksi EU-tason kansalaisaloitteeseen. Siinä Suomelle jyvitetty vähimmäismäärä on 9 750 allekirjoitusta, joista on toistaiseksi kasassa vasta hieman vajaat 400. Koko unionin tasolla allekirjoituksia on kertynyt lähes 57 000. EU-aloite on auki tammikuuhun saakka.

Ruottinen epäilee, että myös ensimmäisenä eduskuntaan edenneen kansalaisaloitteen käsittelyllä on ollut vaikutusta ihmisten intoon allekirjoittaa kansalaisaloitteita.

”Turkistarhauksen kieltoa kannatti lopulta vain 36 kansanedustajaa, mikä pistää pohtimaan, olisiko tärkeämpää keskittyä enemmän kansanedustajien lobbaamiseen”, Ruottinen pohtii.

kansalaisaloittet 




Viite