Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suuret suunnitelmat

19.4.2013 12.32

Päivi Hujakka

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen tarkoituksena on pienentää kuntien erikoissairaanhoidon kustannuksia. Lähtökohtana on peruspalveluiden vahvistaminen.

Hallituksen maaliskuisessa kehysriihessä todettiin, että kunta- ja sote-uudistus etenevät aikataulussa. Palvelurakenneuudistuksessa vähintään

20 000–50 000 asukkaan kunnilla olisi oikeus järjestää perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.
Hallituksen mukaan laajan perustason sote-palvelut järjestetään vastuukuntamallilla. Nykyään järjestämisvastuu on noin 140 kunnalla tai yhteistoiminta-alueella.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen sanoi Ylelle antamassaan haastattelussa, että sote-alueita olisi vähemmän kuin 34, joita sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä pohtinut selvityshenkilötyöryhmä oli aiemmin kaavaillut.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta selviää, että selvityshenkilöiden mukaan lähipalvelut on turvattava, vaikka palvelujen järjestämisvastuu on suuremmalla alueella.

Rikkaamman alueen olisi mahdollista järjestää palvelujen tuotanto siten, että tarvittavat tai jokapäiväiset palvelut ovat saatavilla läheltä.




Viite