Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

TEM ripittää Pöyryä: Patohanke olisi pitänyt arvioida huolellisemmin

18.6.2013 15.04

Hanna Eriksson

Työ- ja elinkeinoministeriön (tem) mukaan suomalaisen konsulttiyhtiön Pöyryn ja sen sveitsiläisen tytäryhtiön olisi pitänyt tuoda selvemmin esiin ympäristö- ja ihmisoikeuksiin liittyvät epäselvyydet Laosin hallitukselle laatimassaan raportissa. Pöyry laati Laosin hallitukselle raportin siitä, ovatko Xayaburin jättipadon suunnitelmat Mekongin jokikomission suositusten mukaiset.

Mekong-joen alajuoksun maat, Vietnam ja Kambodza ovat olleet huolissaan siitä, että pato muuttaa lopullisesti Mekongin ekologiaa. Pato uhkaa joen vaelluskaloja ja riisin- ja kalanviljeylyä.

Siemenpuu-säätiö, Maan ystävät ja 13 muuta kansalaisjärjestöä tekivät vuosi sitten valituksen työ- ja elinkeinoministerille Pöyryn ja sen sveitsiläisen tytäryhtiön Pöyry Energyn toiminnasta Xayaburin patohankkeessa. Niiden mielestä Pöyryn toimet olivat ristiriidassa teollisuusmaiden järjestön OECD:n yritysvastuuperiaatteiden kanssa. Järjestöjen mielestä Pöyry ei kiinnittänyt tarpeeksi huomiota haittavaikutuksiin, kun se selvitti patohankkeen ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksia.

Temin tiistaina julkaistun lausunnon mukaan Pöyry ei rikkonut OECD:n yhteiskuntavastuun toimintaohieta Laosin patohankkeessa. Tem kuitenkin suosittaa, että vastedes yritykset arvoivat riskit vastaavissa suurissa hankkeissa huolellisemmin ja ottavat paremmin huomioon sidosryhmien näkemykset. 

 

Laos  pato  Pöyry  TEM Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.