Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pulpolux / Creative Commons

Jäteöljy
Antaa palaa. Jäteöljyn polttaminen on Suomessa kiellettyä, mutta polttimia myydään Suomessa avoimesti. Pulpolux / Creative Commons

Antaa palaa. Jäteöljyn polttaminen on Suomessa kiellettyä, mutta polttimia myydään Suomessa avoimesti.

Timo Kalli puolustaa kyseenalaisia jäteöljypolttimia

12.3.2009 13.22

Anu-Elina Lehti

Jäteöljyn polttaminen ilman erillistä ympäristölupaa on Suomessa kiellettyä. Silti muutamat yritykset myyvät verkossa jäteöljynpolttoon tarkoitettuja laitteita – kansanedustajan tuella.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli toivoo, että valtioneuvoston asetusta tarkennettaisiin lähitulevaisuudessa.

”Jos on olemassa tekniikkaa, jolla saavutetaan vaatimukset, silloin voitaisiin antaa lupa jäteöljynpolttoon. Eihän siinä ole mitään järkeä tänä päivänä, ettei saada talteen kaikkea käytettyä öljyä. Lisäksi kuluu myös valtavasti energiaa, kun sitä kuskataan kautta Suomen ongelmajätelaitoksiin.”

Kalli myöntää, ettei tiedä, kuinka ympäristöystävällisiä tai ympäristölle haitallisia nyt myytävät jäteöljypolttimet ovat.

”Minun asiantuntemukseni ei riitä siihen, mutta minulle on kerrottu, että Suomessa on olemassa vaatimukset täyttävää tekniikkaa.”

Yhdysvaltalaisia Lanair-jäteöljynpolttimia tuo maahan muun muassa raumalainen Aritsol, joka myy tuotetta verkkokaupassaan.

Myyjän mukaan ympäristöministeriössä on parhaillaan käynnissä prosessi jäteöljyn polttamisen hyväksymiseksi. Ympäristöministeriön mukaan näin ei ole.

Lounais-Suomen ympäristökeskus vastustaa polttimien myyntiä.

”Kyllä ne ovat montaa muutakin asiaa vastaan. Ei se välttämättä tarkoita, että se on ainut totuus,” Kalli sanoo.

Ympäristökeskuksen ympäristölupapäällikön Marja-Terttu Parsaman mukaan monet ostajat kuvittelevat, että jäteöljynpoltto on laillista.

”Tilannetta ei auta se, että muutamien kansanedustajien mielestä asia on juuri muuttumassa, vaikka mitään sen tyyppistä lainsäädäntöä ei ole valmisteillakaan.”

Viranomaiset eivät ole kyenneet puuttumaan kattiloiden myyntiin ja markkinointiin, sillä se ei ole rikos.

”On vaikea todistaa, mihin tarkoitukseen tuotteita myydään, sillä kattilassa voi periaatteessa käyttää tavallistakin öljyä. Todellisuudesssa tavallisen öljyn polttoon ei tällaista kattilaa kannata hankkia.”

Parsaman mukaan jäteöljyssä on epäpuhtauksia, jotka poltettaessa aiheuttavat haitallisia päästöjä ympäristölle ja ihmiselle.




Viite