Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kevin Sebold / Wikimedia Commons (CC-BY)

Fuego-tulivuori Guatemala.
Ilmaston viilentäjä. Fuego-tulivuori on purkautunut Guatemalassa vuodesta 2002.Kevin Sebold / Wikimedia Commons (CC-BY)

Ilmaston viilentäjä. Fuego-tulivuori on purkautunut Guatemalassa vuodesta 2002.

Tulivuoret hidastaneet ilmastonmuutosta: "Jännittävä salapoliisikertomus"

24.2.2014 9.35

Lasse Leipola

Vulkaaninen aktiivisuus on hidastanut ilmaston lämpenemistä tällä vuosisadalla. Amerikkalaisen Lawrence Livermore National Laboratoryn Nature Geosciencessa julkaistun tutkimus selittää osaltaan sitä, miksi alailmakehän ja maan pinnan lämpötilat ovat nousseet 2000-luvulla odotettua vähemmän.

”Viimeisen vuosikymmenen aikana vulkaanisten aerosolien määrä stratosfäärissä on kasvanut, joten aiempaa enemmän auringonvaloa heijastuu takaisin avaruuteen. Tämä on synnyttänyt luonnollista viilenemistä, joka on osittain kompensoinut ihmisen aiheuttamaa lämpenemistä”, ilmastotutkija Benjamin Santer sanoo tutkimuslaitoksen sivuilla.

”Viimeaikainen maan pinnan ja troposfäärin lämpenemisen hidastuminen on jännittävä salapoliisikertomus. Toisin kuin jotkut tutkijat ovat väittäneet taustalla ei ole ainoastaan yhtä syyllistä”, Santer jatkaa.

Pintalämpötilojen nousun tasaantuminen on aiemmin arvioitu johtuvan muun maussa Tyynen valtameren pasaatituulten voimistumisesta. Santer lisää listaan auringon aktiivisuuden muutokset sekä tulivuorten tapaan ilmastoa viilentävien rikkipäästöjen lisääntymisen Kiinassa.

”Todellinen tieteellinen haaste on hankkia vakuuttavia arvioita siitä, mikä on minkäkin tekijän osuus.”

ilmastonmuutos  tulivuoret 




Viite