Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Turvejohtaja teki miljoonamokan

31.3.2010 15.34

Hanna Eriksson

Jyväskylän Keljonlahden voimalaitoksen kattilaan joudutaan tekemään jopa 20 miljoonan korjaukset. Viime viikolla selvisi, että Jyväskylän Energian rakentaman voimalan nykyisessä kattilassa vain vajaa kolmasosa polttoaineesta voi olla puuta.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto edellytti laitoksesta päättäessään, että puun osuus pitää voida nostaa 70 prosenttiin. Sama prosenttiosuus mainitaan voimalaitoksesta tehdyissä sopimuksissa.

Jyväskylän vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Maia Fandi on pöyristynyt yhtiön tekemästä virheestä. Hänen mukaansa nyt pitää perinpohjin selvittää, kuka on virheestä vastuussa.

”Haluan tietää, mikä on Jyväskylän Energian hallituksen, erotetun toimitusjohtajan, konsulttiyhtiön ja kattilantoimittajan vastuu virheen korjaamisessa”, Fandi sanoo.

Jyväskylän kaupunki on Jyväskylän Energian pääomistaja. Kaupunki tiedotti alkuviikosta, että se edellyttää korjauksia, jotka mahdollistavat puun osuuden nostamisen 70 prosenttiin polttoaineesta.

Kattilatilauksesta neuvotellut Jyväskylän Energian toimitusjohtaja Juha Lappalainen erotettiin helmikuun lopussa. Lappalainen on työskennellyt aiemmin Suomen suurimman turvetoimittajan Vapon leivissä, muun muassa yhtiön puoliksi omistaman Voimavasun toimitusjohtajana.

Voimavasu rakennutti Saloon voimalaitoksen, joka käyttää polttoaineenaan turvetta ja puuta. Lappalainen johti myös voimalaitosprojektia, kun Oulun Energia rakensi Toppilaan toisen turvevoimalan. Toppila kasvoi Suomen ja koko Länsi-Euroopan suurimmaksi turvevoimalaitoskokonaisuudeksi, kun laitos otettiin käyttöön syksyllä 1995.

Jyväskylän energian uusi toimitusjohtaja Tuomo Kantola lupaa lähivuosina muutoksia Keljonlahden kattilaan.

Kattilan muuttaminen sellaiseksi, että puun osuus voi olla puolet polttoaineesta, maksaa Kantolan alustavan arvion mukaan 10 miljoonaa euroa. Puunpolton osuuden nostaminen 70 prosenttiin tulee alustavien arvioiden mukaan maksamaan 15–20 miljoonaa euroa.

Kattilatoimittajan Foster Wheeler Energian vuonna 2005 Jyväskylän Energian silloiselle toimitusjohtajalle lähettämässä kirjeessä todetaan, että kattilassa voidaan käyttää biomassoja yhdessä turpeen kanssa aina 70 prosenttiin saakka. Tämä kirje esiteltiin myös kaupunginvaltuustolle ennen voimalasta tehtyjä päätöksiä.

Kirjeen lähettänyt Jari Nokelainen kattilantoimittaja Foster Wheeler Energiasta ei suostunut kommentoimaan lähettämäänsä kirjettä Vihreälle Langalle.

uusiutuvat 




Viite