Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tutkintojen Talvivaara

21.6.2012 10.23

Sammeli Heikkinen

Jos Talvivaaran kaivos olisi opiskelija, niin tohtorinpaperit olisivat lähellä. Niin paljon tutkintoja kaivoksesta ja sen valvonnasta on tehty ja käynnissä. Vihreä Lanka selvitti, mitä kaikkea tutkitaan ja missä vaiheessa tutkinnoissa mennään.

Oulun poliisi: Talvivaaran kaivoksen perustamisprosessia ja kaivoksen aiheuttamia ympäristövahinkoja koskeva laaja tutkinta. Tutkintanimikkeenä ympäristön turmeleminen. Tähän mennessä on kuulusteltu pariakymmentä ihmistä. Tutkinta on valmis ehkä tämän vuoden lopulla.

Kainuun poliisi: Selvittää Talvivaaran työntekijän maaliskuista kuolemaa. Nimikkeinä kuolemantuottamus ja työturvallisuusrikos. Aikataulu avoin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto: Tutki myös kuolemantapausta. Sen mukaan Talvivaarassa havaittiin useita turvallisuuspuutteita ja vaaratilanteita oli ollut aiemminkin. Valmis.

Iisalmen poliisi: Tutkii, syyllistyivätkö kaivosalueelta huhtikuussa kuolleet linnut löytäneet kolme miestä julkisrauhan rikkomiseen. Miehet puolestaan jättivät tutkintapyynnön siitä, onko Talvivaara syyllistynyt luonnonsuojelurikokseen. Samalla he pyysivät iisalmelaispoliiseja selvittämään, hävittikö Kainuun poliisi tutkimusaineistoa. Aikataulu avoin.

Elintarviketurvallisuusvirasto: Tutki kolmea kaivokselta löytyneistä linnuista. Tutkimusten mukaan prosessiliuos aiheutti linnuille vakavia sisäisiä vammoja, minkä jälkeen linnut hukkuivat. Valmis.

Oikeuskanslerin virasto: Kaivoksen lähiympäristön asukkaat kantelivat helmikuun lopulla Kainuun ely-keskuksen ylijohtajan Kari Pääkkösen toiminnasta ja mahdollista esteellisyydestä. Toukokuussa kolme Talvivaaran osakkeenomistajaa kanteli ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) Talvivaaraa koskevista lausunnoista. Kanteluita ei ratkaista ennen kesälomia, ei välttämättä edes tänä vuonna.

Eduskunnan oikeusasiamies: Kahden luontojärjestön kantelussa on pyydetty selvittämään, olisiko kaivokselle pitänyt järjestää jatkuva hiilivedyn tarkkailujärjestelmä. Ratkaisu on tulossa luultavasti alkusyksystä.




Viite