Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Oras Tynkkynen.
Tiede ensin. Oras Tynkkynen pelkää, että taloutta pidetään tiedettä tärkeämpänä ilmastoasioissa.Tiina Jutila / Vihreät

Tiede ensin. Oras Tynkkynen pelkää, että taloutta pidetään tiedettä tärkeämpänä ilmastoasioissa.

Tynkkynen: Talous jyrää tieteen uudessa ilmastokannanotossa

11.5.2010 11.49

Saija Räsänen

Suuret kansainväliset ilmastosopimukset eivät toimi käytännössä, väitetään tänään tiistaina julkaistussa kansainvälisessä ilmastokannanotossa.

Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen tyrmää kannanotossa esitetyt väitteet. Tynkkysen mukaan otsonikerroksen pelastamiseksi vuonna 1985 allekirjoitettu Wienin sopimus osoittaa, etteivät kansainväliset sitoumukset ole turhia.

"Se, että kansainvälisten sopimusten aikaansaaminen on hankalaa, ei tarkoita sitä, että se olisi mahdotonta", kommentoi Tynkkynen.

Tynkkynen kiinnittää huomiota myös kannanoton rahoittajiin, joihin kuuluu muun muassa Japanin metalliteollisuuden edustajia. Tynkkynen on huolissaan talousmaailman edustajien näkökulmien nostamisesta tutkimuksen etusijalle.

London School of Economicsin ja Oxfordin yliopiston julkaiseman niin sanotun Hartwellin kannanoton mukaan päästöjen vähentämistä ei voida ottaa ilmastopolitiikan päätavoitteeksi, koska päästöt eivät ole sopimuksista huolimatta vähentyneet toivotulla tavalla.

Ylen mukaan Suomea allekirjoittaneiden joukossa edustaa Helsingin yliopiston ympäristönmuutoksen professori Atte Korhola.

”Ilmastonmuutoksesta on tehty megaongelma, joka huutaa yhtä ainoaa megaratkaisua, mutta emme usko, että sellaista on tulossa”, Ylen haastattelema Korhola.

Tutkijoiden yhteisen kannanoton mukaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia ei olisi vain pyrittävä torjumaan, vaan niihin olisi mahdollisuuksien mukaan sopeuduttava.

Tynkkysen mielestä sopeutumista muutoksiin tarvitaan, mutta aina se ei ole mahdollista.

"Jos Grönlannin mannerjäätikkö sulaa, siihen on aika vaikea sopeutua", Tynkkynen sanoo.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos 




Viite