Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Metsää.
Metsä pulassa? WWF varoittaa, että metsät ja Itämeri kärsivät, jos VM:n budjettiesitys menee läpi.SXC

Metsä pulassa? WWF varoittaa, että metsät ja Itämeri kärsivät, jos VM:n budjettiesitys menee läpi.

Tässä yksi tapa korjata budjetti, ettei ”uskottavuus mene”

9.9.2011 8.44

Lasse Leipola

Valtiovarainministeriön budjettiesitys syö hallituksen ympäristölupausten uskottavuuden, sanoo ympäristöjärjestö WWF.

”Ympäristöhallinnon budjetti on lähtökohtaisesti erittäin pieni, vaikka ympäristöhaasteet kasvavat koko ajan. Muutaman miljoonan leikkaaminen siitä on suhteessa iso lovi, mutta koko valtion budjetin kannalta näpertelyä”, suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo järjestön tiedotteessa.

WWF kritisoi muun muassa Itämeren suojelun lisärahoituksen puuttumista sekä metsien monimuotoisuuteen kohdistuvia leikkauksia.

”Tällä budjetilla ei pystytä pysäyttämään metsäluonnon köyhtymistä. Ristiriita metsien taloudellisen hyödyntämisen ja metsien hyvän ekologisen tilan saavuttamisen välillä vain kasvaa”, Luukkonen sanoo.

Myös ympäristöjärjestön rahoituksen leikkaaminen 18 prosentilla on WWF:n mielestä ristiriidassa hallitusohjelman kanssa. Se varoittaa, että leikkaukset supistavat järjestöjen toimintaa tilanteessa, jossa kansalaisten, yritysten ja säätiöiden mahdollisuudet antaa lahjoituksia ovat yleisen taloustilanteen takia heikentyneet.

WWF:n ehdotukset

  • Tuesta tariffiin: liikenteen biojalostamojen investointitukien leikkaaminen (50 miljoonaa) ja korvaaminen tuotantomääristä riippuvaisella syöttötariffilla.
  • Turpeen energiaverotuksen kiristäminen vastaamaan sen ympäristövaikutuksia: 129 miljoonaa euroa.
  • ”Säästöjä saataisiin näin yhteensä 179 miljoonaa euroa ilman, että uusiutuvaan energiaan liittyvät merkittävät panostukset vaarantuisivat”, suojelujohtaja Luukkonen sanoo.




Viite