Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Toru Suzuki.
Turvallisuuden puolesta. Toru Suzukilla on tehtävä: hän haluaa sulkea ydinvoimalat.Mikael Ahlfors

Turvallisuuden puolesta. Toru Suzukilla on tehtävä: hän haluaa sulkea ydinvoimalat.

Uskaltaako ydinvoimalan lähellä enää asua?

4.11.2011 7.56

Laura Häkli

Greenpeacen aktivisti Toru Suzuki muutti japanista Fukushiman onnettomuutta pakoon Tanskaan.

Asuit Jokohamassa, 250 kilometrin päässä Fukushima Daiichin ydinvoimalasta, kun siellä ydinreaktorin ydin alkoi sulaa. Miten selvisit onnettomuudesta?

”Olin todella peloissani, mutta kesti pari päivää ennen kuin tajusin, kuinka paha tilanne todella on. Pysyttelimme mahdollisimman paljon sisätiloissa, käytimme pullovettä ruuanlaittoon, mittasimme jatkuvasti pesuveden säteilytasoa ja söimme vain tuontiruokaa.

Viisi päivää onnettomuuden jälkeen lähdimme Osakaan, joka on 600 kilometrin päässä Fukushimasta, mutta emme tunteneet oloamme turvalliseksi sielläkään, ja kahden päivän kuluttua lähetin perheeni vaimon entiseen kotimaahan Tanskaan. Menin itse perässä, kun olin saanut välttämättömät asiat hoidettua. Emme aio enää palata Japaniin, sillä siellä on vaarallista asua vielä hyvin pitkään.”

Miksi Fukushima on mielestäsi pahin ydinkatastrofi ihmiskunnan historiassa, Tsÿernobyliäkin pahempi?

”Tsÿernobylissä onnettomuus tapahtui yhdessä reaktorissa, ja Neuvostoliitto uhrasi noin 800 000 ihmisen terveyden, kun se rakennutti säteilevän voimalan päälle suojakuoren. Maa hoiti onnettomuuden kuin sotilasoperaation.

Fukushimassa ydinonnettomuus koski kolmea reaktoria ja vielä lähes kahdeksan kuukautta onnettomuuden jälkeen ei tiedetä, mikä tilanne reaktorien sisällä on. Varmaa on, että päästöjä tulee voimalasta edelleen, mutta teknologiaa tilanteen hallitsemiseksi ei ole.

Japanissa armeija auttoi aluksi onnettomuuden jälkihoidossa muun muassa kaatamalla helikoptereista jäähdytysvettä reaktoriin, mutta kun armeijan johto sai selville tehtävän vaarallisuuden, he kieltäytyivät auttamasta. En usko, että mikään maa voisi käyttää saman verran ihmisiä näin vaaralliseen työhön kuin mitä Neuvostoliitto teki Tsÿernobylissä.”

Uskallatko enää asua ydinvoimalan läheisyydessä?

”En. Suostun asumaan vähimmillään 200 kilometrin päässä toimivasta ydinvoimalasta, mutta sekin on liian lähellä. Olimme perheen kanssa Ruotsissa ja ihastuimme Göteborgiin. Päätimme jo, että asetumme sinne asumaan, mutta sitten tajusimme, että Ringhalsin ydinvoimala on vain 60 kilometrin päässä kaupungista. Nyt asumme toistaiseksi Kööpenhaminan lähellä. Saa nähdä mihin asetumme, Tanskaan vai Ruotsiin.”

Uskotko, että Japani tekee saksat ja luopuu ydinvoimasta?

”En. Olen pettynyt tavallisten japanilaisten reaktioon: he yrittävät olla välittämättä onnettomuudesta ja yrittävät uskoa, että kaikki on ookoo ja turvallista. Toiset ovat ostaneet omia geigermittareita ja välttävät Itä-Japanissa tuotettua ruokaa, mutta suuri osa ei ole tietääkseenkään onnettomuudesta. Heillä on asuntolaina maksettavana, lapset koulussa ja isä ehkä juuri saanut töissä ylennyksen. Heillä ei yksinkertaisesti ole varaa ajatella asiaa.”

Mitä terveisiä lähetät niille suomalaisille, joiden kotiseudulle suunnitellaan ydinvoimalaa?

”Suomen ydinvoimalahankkeilla on iso merkitys kansainvälisesti: tämä on maailman ensimmäinen maa, joka on ylpeänä ilmoittanut rakentavansa lisää ydinvoimaa Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Tulevien ydinvoimalapaikkakuntien asukkaille sanoisin, että pysäyttäkää ydinvoimalahankkeet – tai muuttakaa pois. Ydinvoima ei ole turvallista.”




Viite