Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tulevaisuudessa. Pete Postlethwaiten esittämä henkilö on ainoa, joka selvisi ilmastokatastrofista.

Tulevaisuudessa. Pete Postlethwaiten esittämä henkilö on ainoa, joka selvisi ilmastokatastrofista.

Uusi ilmastoelokuva rahoitettiin Facebookissa

27.2.2009 8.20

Riikka Lamminmäki

Kaksi vuotta sitten kohuttu Al Goren ilmastoelokuva Epämiellyttävä totuus on saanut seuraajan, joka on toteutettu elokuvamaailmassa poikkeuksellisin keinoin.

Dokuraama Age of Stupid on rahoitettu keräämällä varoja tavallisilta ihmisiltä facebookin, massasähköpostien ja nettilahjoitusten avulla. Rahoituksen onnistuminen osoittaa, että uudelle ilmastonmuutoksesta kertovalle elokuvalle oli tilausta.

"Ensin kutsuimme ystävät ja tuttavat pubiin Lontoon Sohoon ja kerroimme leffaideastamme. Siellä kerätyillä rahoilla saimme kuvattua kokonaisen vuoden", Lontoosta tavoitettu elokuvan ohjaaja Franny Armstrong kertoo.

Hän on aikaisemmin ohjannut McDonaldsia vastaan käydystä oikeusjutusta kertovan elokuvan McLibel. Leffan taustajoukot ovat elokuvan ammattilaisia, ja heidän kunnianhimoinen tavoitteensa on saada 36 kielelle käännetty dvd-versio levitykseen toukokuussa.

Elokuvan kääntäjät etsittiin netin välityksellä. Suomalainen käännös valmistui ensimmäisenä.

Dokudraama Age of Stupid ei Al Goren lailla paneudu ilmastonmuutoksen tieteeseen vaan siihen, mitä konkreettista olemme ilmastotiedolla tehneet.

Se loksauttaa leukaperät auki brittinäyttelijä Pete Postlethwaitelta, joka esittää elokuvassa ainoaa ilmastokatastrofin aiheuttamasta maailmanlopusta selvinnyttä ihmistä vuonna 2055.

"Olisimme voineet pelastaa itsemme mutta emme tehneet mitään. Missä mielentilassa oikein olimme: katsoimme tuhoa silmiin ja kuittasimme sen olankohoutuksella", hänen näyttelemänsä arkistonhoitaja hämmästelee.

Tämä henkilö on elokuvan ainoa fiktiivinen hahmo. Muuten elokuva kertoo oikeista ihmistä, joiden elämään ilmastonmuutos on nivoutunut tavalla tai toisella.

Ääneen pääsevät 82-vuotias ranskalainen retkeilyopas Chamonixissa, intialaisen halpalentoyhtiön perustaja, Nigerin suistossa elävästä kalastaja, joka haluaa lääkäriopiskelijaksi, Shellin työntekijä, joka pelasti sata ihmistä pyörremyrsky Katrinan kynsistä, Irakin sotaa paenneet sisarukset sekä tuulivoimalan rakentaja, joka taistelee nimbyjä vastaan.

"Todellisten ihmisten tarinat ylittivät kaikki odotukset. Esimerkiksi retkeilyopas, jonka löysimme, on vanhin elossa oleva vuoristo-opas, ja hänellä on myös lapsenlapsenlapsia. Kaiken lisäksi hän on ympäristöaktivisti. Parempia hahmoja olisi ollut vaikea kirjoittaa edes puhtaaseen fiktioon", Franny Armstrong nauraa.

Elokuvan ympärille on syntynyt kansanliike nimeltä notstupid, jonka keulakuvana ohjaaja on luvannut toimia joulukuussa pidettävään Kööpenhaminan ilmastokokoukseen asti.

Ohjaaja toivoo, että elokuvan näkisi 250 miljoonaa katsojaa ympäri maailman – ja havahtuisi toimintaan. Elokuvan levitykseen kaivataan rahaa, ja esimerkiksi suomalainen levittäjä puuttuu vielä.

Age of Stupidin maailmanensi-ilta on Lontoossa 15. maaliskuuta.
Viite