Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Stora Enso

Kiistakapula. Stora Enson toimet Brasiliassa kuumentavat tunteita. Stora Enso

Kiistakapula. Stora Enson toimet Brasiliassa kuumentavat tunteita.

Uusi oikeusjuttu kummastuttaa Stora Ensoa

9.12.2008 11.02

Noora Jussila

Stora Enson osittain omistamaa brasilialaista Veracelia vastaan nostettiin oikeusjuttu lokakuun lopulla. Asiasta tiedottivat Maan ystävät ja Maattomien ystävät eilen maanantaina.

"Stora Enso on muuttumassa laittomuuksien vuoksi todelliseksi riskisijoitukseksi myös Suomen valtiolle, joka yhdessä Kelan kanssakäyttää 35 prosenttia yhtiön äänivallasta", sanoo Taru Salmenkari Maattomien ystävistä.

Syyttäjän mukaan Veracel ei ole noudattanut vuonna 2005 annettua määräystä istuttaa 1 200 hehtaaria sademetsää. Stora Enson kestävästä kehityksestä vastaava Eija Pitkänen ihmettelee syytöstä.

Brasiliassa alueista, jotka ovat vuonna 1996 tai sen jälkeen olleet sademetsää, ei saa tehdä plantaaseja. Pitkäsen mukaan vuonna 2005 Veracel otti satelliittikuvia ostamistaan maista ja huomasi, että yhdellä alueella oli aiemmin kasvanut sademetsää.

Pitkäsen mukaan Veracel teki itse ilmoituksen asiasta viranomaisille, jotka määräsivät istuttamaan vastaavan kokoisen alueen sademetsää.

”Veracel on istuttanut 1 200 hehtaaria sademetsää ja ympäristöviranomaiset ovat sanoneet että asia on ok", Pitkänen sanoo.

"Nyt paikallinen syyttäjäviranomainen syyttää Veracelia siitä, ettei sademetsää olisi istutettu. Hän syyttää myös osavaltion viranomaisia."

Järjestöjen mukaan Veracelia uhkaavat oikeustapaukset myös muualla maassa. Brasilian maantieteen ja tilastotiedon instituutin mukaan Veracel olisi istuttanut sellun tuotantoon käytettävää eukalyptysta kaksi kertaa suuremmalle alueelle kuin laki sallii.

Pitkäsen mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

Viime kesänä Brasilian liittovaltion tuomari määräsi Veracelia korjamaan 96 000 hehtaaria sademetsäalueelle istuttamaansa eukalyptysta korjattavaksi pois. Veracel velvoitettiin istuttamaan alueelle uutta sademetsää.




Viite