Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Helsingin energian laitos.
Paljon pääsee? Pöyryn arvion mukaan verouudistus voi kasvattaa Helsingin päästöjä merkittävästi.Emilia Pippola

Paljon pääsee? Pöyryn arvion mukaan verouudistus voi kasvattaa Helsingin päästöjä merkittävästi.

Uusien energiaverojen vaikutuksista halutaan päästä selvyyteen

7.9.2010 13.49

Lasse Leipola

Hallituksen ilmastopoliittinen neuvonantaja, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) vaatii pikaista selvitystä hallituksen kaavaileman energiaverouudistuksen vaikutuksista päästöihin.

Maakaasuyritys Gasumin konsulttiyhtiö Pöyryltä tilaaman selvityksen mukaan esitys maakaasun veron korottamisesta lisäisi kivihiilen tai turpeen käyttöä.

”Pöyryn selvityksen tulokset poikkeavat vahvasti siitä, mihin VTT:n valtiovarainministeriölle tekemät laskelmat viittaavat. Tulosten erilaisuuden syyt on selvitettävä pikaisesti”, Tynkkynen sanoo.

Hän muistuttaa, että verouudistuksen tavoitteena on tuoda valtiolle rahaa ja ohjata energiateollisuutta pienempiin päästöihin.

”Jos nykyesitys ei näytä kaikilta osin johtavan jälkimmäiseen tavoitteeseen, vihreiden kanta on, että esitystä on syytä vielä muokata”, Tynkkynen sanoo.

Vihreät ovat esittäneet mallia, jossa maakaasun veroa nostetaan nyt esitettyä vähemmän ja kivihiilen sekä turpeen verotusta kiristetään enemmän, jolloin vaikutus valtion talouteen pysyy samana.

ilmastonmuutos  päästöt 




Viite