Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Hannele Luukkainen vaalityössä.
Vaalityössä. Hannele Luukkainen (kok) teki vaalityötä Kolmen Sepän aukiolla Helsingissä. Mikael Ahlfors

Vaalityössä. Hannele Luukkainen (kok) teki vaalityötä Kolmen Sepän aukiolla Helsingissä.

Vaalikampanjat jäivät talouskriisin jalkoihin

17.10.2008 7.46

Jukka Vahti

Pelko taantumasta asettaa suuria odotuksia reilun viikon päästä valittaville kunnanvaltuustoille.

Samaan aikaan vaalikeskustelu kunnallisista asioista on jäänyt mediassa suurien talousuutisten varjoon.

Turun yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari sanoo, että talousuutisten vaikutuksia ihmisten äänestyskäyttäytymiseen on vaikea arvioida. Yksittäisille ehdokkaille tilanne voi kuitenkin olla suotuisa.

”Ei tämä tilanne ainakaan heikennä sellaisten ehdokkaiden asemaa, jotka voivat esiintyä talouden asiantuntijoina”, kunnallista demokratiaa tutkinut Ruostetsaari sanoo.

Puolueiden vaalikampanjoille viime viikot ovat olleet haasteellisia. Omaa viestiä on ollut vaikea saada läpi. Sdp:n puoluesihteeri Ari Korhonen uskoo, että ihmisten ajatusten keskittyminen omaan taloudelliseen tilanteeseen voi näkyä vähäisempänä kiinnostuksena kuntavaaleihin.

”Jos ihmisillä on voimattomuuden tunne, että asioihin ei voi vaikuttaa, kyllä se voi laskea äänestysprosenttia. Vaikka nyt olisi päinvastoin äärimmäisen tärkeää vaikuttaa, koska nyt valitaan ne päätöksentekijät, jotka joutuvat tekemään ratkaisuja taloudellisesti heikompana aikana.”

Kunnissa ennakoidaan vaikeita ratkaisuja jo nyt: Yleisradion tuoreen kuntakyselyn mukaan noin 40 prosenttia kyselyyn vastanneesta 189 kunnasta harkitsee investointien lykkäämistä. Noin kuudennes kunnista pohtii myös kunnallisveron nostamista ensi vuonna. Kolmannes kunnista arvioi taloustilanteen jo vaikuttavan kunnan kykyyn tuottaa peruspalveluita.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo, että viime viikkojen talousuutiset eivät ole vaikuttaneet puolueen kampanjaan. Tujunen muistuttaa, että kuntien taloustilanne on joka tapauksessa murroksessa muun muassa väestön ikääntymisen vuoksi.

”Kuntataloudessa on 2010 jälkeen odotettavissa muutoksia. Olimme varautuneet, että tästä olisi käyty enemmän keskustelua, samoin kuin ilmastonmuutoksesta kuntien näkökulmasta ja kaupunkisuunnittelusta”, Tujunen sanoo.

Vihreiden kampanjapäällikkö Ville Tuominen myöntää, että vaalikampanjan saama vähäinen näkyvyys on ollut puolueelle suuri pettymys.

”Meidän ilmastoreformimme oli vain yhdessä tv-uutislähetyksessä, vaikka se on hyvin konkreettinen ohjelma siitä, mitä kunnissa voidaan tehdä ilmastonmuutokseen liittyen. Toisaalta esimerkiksi ruuhkamaksumallimme meni mediassa läpi aika kivasti. Ehkä talouskriisi alkaa nyt vähän väistyä ja keskustelussa ruvetaan siirtymään kunnallispoliittisiin aiheisiin”, Tuominen sanoo.

vaalit 




Viite