Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Vapon suosuunnitelmat tähtäimessä

4.10.2011 16.59

Juha Honkonen

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii valtion enemmistöomistamaa Vapoa luopumaan valmisteilla olevista turpeenkaivuuhankkeista arvokkailla tai luonnontilaisilla soilla.

"Hallinnon ohjeet ja Vapo itsekin ovat useaan kertaan linjanneet, että turvetuotanto kohdistetaan ojitetuille ja luontoarvonsa menettäneille soille. Tuhansia hehtaareita arvosoita on silti etenemässä turpeenkaivuun lupaprosesseissa", SLL sanoo tiedotteessaan.

Useista luonnoltaan arvokkaista soista on lupaprosesseissa kiistelty jo vuosia. Hylättyihin turvelupiin Vapo on voinut hakea muutosta muutetuilla hankesuunnitelmilla kerta toisensa jälkeen. Näin on tehty esimerkiksi Keuruun Lempaatsuolla, Keski-Suomessa, jolle Vapo on hakenut turpeenkaivun lupaa vuodesta 2007 alkaen. Ympäristöministeri Ville Niinistö vieraili tänään suolla Luonnonsuojeluliiton vieraana.

Vapo ei saanut Lempaatsuolle turvetuotannon ympäristölupaa. Itä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Lempaatsuo ei sovellu tuotantoalueeksi arvokkaan suoluontonsa vuoksi. Virasto teki ratkaisunsa viime viikolla.

Niinistö korostaa, että turvetuotannon laajentaminen on edelleen uhka monille luonnontilaisille soille ja niitä ympäröiville vesistöille.

"Kyse ei ole ainoastaan soilla viihtyvistä harvinaisista kasveista ja eläimistä vaan myös harvinaisiksi käyvistä suotyypeistä. Lisäksi suomalaisista soista vain enää kolmannes on luonnontilaisia. Luontoarvoiltaan rikkaat suot on tärkeää säilyttää niin, ettei niitä enää oteta tuotantokäyttöön vaan ne suojellaan", Niinistö sanoo.

Seuraava suuri suokärhämä saattaa olla Liesjärvellä Tammelassa, missä Vapo sai kaksi vuotta sitten turvetuotantouvan aivan kansallispuiston naapuriin. Niinistö ihmettelee päätöstä.

Turvetuotanto tuplaisi Tammenojaan tulevan humuskuormituksen.

Jutun oikealla puolella on linkki karttaan, johon on merkitty Suomen uhanalaiset suot.

vapo  suo  niinistö  vihreä 




Viite