Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Keskitasoa. Vihreä Lanka antoi vihreille arvosanoja.

Keskitasoa. Vihreä Lanka antoi vihreille arvosanoja.

Vihreiden hallitustaival loppusuoralla – mitä jäi käteen?

5.9.2014 12.22

Vihreä Lanka

Onko vihreiden hallitustaival ollut näpertelyä puolueen lempiaiheiden, ympäristönsuojelun ja kehityspolitiikan, parissa vai taitavaa politiikantekoa, joka on viherryttänyt hallituksen politiikkaa kokonaisuudessaan?

Jotain näiden väliltä, sanovat Vihreän Langan haastattelemat asiantuntijat, kun heiltä pyytää arviota vihreiden onnistumisesta 2011 työnsä aloittaneessa hallituksessa.

Suurin osa haastatelluista on yhtä mieltä siitä, että hallituskauden saldo on jäämässä plussan puolelle, eli että hallitukseen kannatti lähteä.

”Vihreiden asia on sellainen, että sitä ei kukaan muu puolue tosissaan edusta. Vaikka kaikkien puolueiden ohjelmissa on ympäristönäkökulmia, se ei ole niiden keskeinen teesi. Muun muassa tämän takia on ollut järkevää olla hallituksessa”, sanoo puolueita ja poliittista osallistumista pitkään tutkinut dosentti Rauli Mickelsson Turun yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselta.

Itsekin vihreissä vaikuttava Mickelsson myös muistuttaa, että oppositioon jäämällä voittaa Suomen puoluejärjestelmässä hyvin vähän.

”Kun ei ole Britannian tai Ruotsin kaltaisia yhtenäisiä blokkeja, oppositiossa olo olisi ollut nelivuotinen vaalikampanja, jolla ei välttämättä olisi saatu mitään aikaiseksi.”

Yksi vaalikauden kovimmista julkisista kritiikeistä vihreiden hallituspolitiikkaa kohtaan esitettiin yllättäen puolueen eduskuntaryhmän ytimestä, kun veteraanikansanedustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara totesi kesäkuussa Helsingin Sanomissa, että vihreillä on ”liian sopivat ministerisalkut”.

”Ulospäin näyttää siltä, että kokoomus ja sosiaalidemokraatit hoitavat isot asiat ja vihreät keskittyvät pieniin asioihin. Sehän ei edes pidä paikkaansa. Puoluejohdon pitäisi uskaltaa mennä julkisuudessa oman mukavuusalueensa ulkopuolelle”, Soininvaara sanoi haastattelussa.

Vihreän Langan haastatteleman, nimettömänä pysyttelevän vihreän vaikuttajan mielestä vihreät on ollut hallituksessa nimenomaan ”ympäristöministeripuolue”.

”Olemme olleet vähän sivuraiteella kaikkeen muuhun vaikuttamisessa. Emme ole näkyneet julkisuudessa eikä ehkä hallituksen sisälläkään niin, että katsoisimme hallituspolitiikkaa kokonaisuutena, se on ollut suurin epäonnistuminen.”

Vaalipäivän iltana, vihreiden lamaannuttavan vaalitappion selvittyä maaliskuussa 2011, harva olisi veikannut, että puolue on mukana myöhemmin alkukesällä muodostettavassa hallituksessa.

Kun kuuden puolueen six pack -hallituspohja oli selvillä dramaattisten hallitusneuvottelujen jälkeen, kukaan ei osannut varmaksi sanoa, olisiko hallitus toimintakykyinen ja kuinka pitkäikäinen siitä tulisi.

Vihreillä oli takanaan neljä vuotta keskustan ja kokoomuksen johtamassa porvarihallituksessa, ja vaalitappion myötä puolueessa ruvettiin jo henkisesti valmistautumaan oppositiokauteen. Hallitustunnustelujen aikana vihreiden puoluevaltuuskunta torjuikin nuorisojärjestö Vinon johdolla puolueen osallistumisen porvarihallitukseen.

”Tunnelma oli se, että kynnys lähteä mukaan on korkea. Varsinkin silloin, kun muita [hallitus]kokoonpanoja oli esillä vaihtoehtoina”, sanoo Vinon tuolloinen puheenjohtaja, myöhemmin ympäristöministeri Ville Niinistön erityisavustajana työskennellyt Palo­ma Hannonen.

Hannosen mukaan viesti sekä kentältä että puolueen päättävistä elimistä oli selkeä. Hallitukseen lähdetään vain jos tietyt ehdot täyttyvät: ”tulokulma oli kriittisempi” kuin aiemman hallituksen kanssa.

”Ajatus oli, että pitää olla myös valmius lähteä hallituksesta, jos tilanne näyttää sitä vaativan”, sanoo nykyisin Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojeluasiantuntijana työskentelevä Hannonen.

Syyskuussa 2014 hallitus – matkan varrella muuttuneessa muodossaan – on suurimmaksi osaksi työnsä tehnyt. Kevään kehysriihi ja elokuun lopun budjettiriihi olivat viisikon viimeiset varsinaiset koetinkivet.

Mahdollisesti vielä syyskuun aikana edessä olevat, hallitusohjelman vastaiset, päätökset uusista ydinvoimaloiden periaateluvista voivat ajaa vihreät hallituksesta.

Ydinvoimadraama ei kuitenkaan merkittävästi muuta vihreiden hallituskauden isoa kuvaa, koska muut suuret päätökset on jo tehty ja suurin osa hallitusohjelmasta toteutettu.

Ohessa Vihreän Langan asiantuntijoiden haastatteluihin perustuva arvio vihreiden tähänastisesta hallituspolitiikasta. Katso myös aikajana vihreiden hallitustaipaleen vaiheista.

Mitä mieltä olet vihreiden onnistumisesta hallituksessa? Ota kantaa: mielipide@vihrealanka.fi




Viite