Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreiden rivit lähes suorassa Suomessa ja Brysselissä

2.5.2014 11.21

Jukka Vahti

Vihreitä pidetään kokoomuksen ohella johdonmukaisimmin Eurooppa-myönteisenä puolueena Suomessa. Euroopan vihreiden puolueiden taustat ja poliittiset painotukset vaihtelevat jonkin verran. Europarlamentin äänestystilastojen perusteella vihreiden ryhmä on kuitenkin ollut parlamentin yhtenäisin.

Suomalaisten vihreiden meppien äänestysuskollisuus parlamenttiryhmälleen kertoo samasta asiasta: niin Heidi Hautala, Satu Hassi kuin Tarja Cronbergkin ovat äänestäneet 98-prosenttisesti ryhmänsä kannan mukaan.

Vihreiden meppien näkemykset menevät Votewatch-palvelun mukaan sataprosenttisesti yksiin myös Suomen vihreän puolueen kantojen kanssa, joten vihreiden voi hyvin perustein sanoa tekevän samaa politiikkaa Suomessa ja EU:ssa, joskin yksittäisten suomalaisten vihreiden vaikuttajien puheissa talouskuria on korostettu selvästi enemmän kuin Euroopan vihreissä.

Europarlamentissa yhtenäinen ryhmä on vahvuus, koska opposition puuttuessa puoluekoalitiot neuvotellaan eri asioiden kohdalla erikseen.

Valtio-opin professori Tapio Raunio arvioi Euroopan vihreiden puolueiden muuttuneen entistä yhtenäisemmiksi toimijoiksi viimeksi kuluneiden 10–15  vuoden aikana.

”Vihreiden näkemys on ollut, että pitää toisaalta olla vahva Eurooppa mutta toisaalta taas hajauttaa valtaa ja antaa kansalaisille aktiivisempaa roolia. Tälle saattaisi olla nykytilanteessa kaikupohjaa, jos näkemystä osataan markkinoida oikein”, Raunio sanoo.




Viite