Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Merja Korhonen ja Jari Honkanen.
Pitkää päivää. Lähihoitaja-yrittäjä Merja Korhonen jumppauttaa hoitokodin asukkaan Jari Honkasen jalkoja. Korhonen toivoo parannuksia yrittäjien sosiaaliturvaan.Mikael Ahlfors

Pitkää päivää. Lähihoitaja-yrittäjä Merja Korhonen jumppauttaa hoitokodin asukkaan Jari Honkasen jalkoja. Korhonen toivoo parannuksia yrittäjien sosiaaliturvaan.

Vihreät ja vasemmisto ryhtyivät yrittäjien ystäviksi

26.11.2009 15.46

Hanna Eriksson

Lähihoitaja Merja Korhonen vetäisee ylleen punaisen essun ja aloittaa ruuan tarjoilun tutuille asiakkaille yksityisessä hoitokodissa. Tänään Korhonen työskentelee Vantaalla, huomenna Sipoossa, ylihuomenna ehkä Keravalla. Korhonen on hoivapalveluyrittäjä, joka tekee hoitokeikkoja koteihin ja hoivalaitoksiin.

Töitä on ollut niin paljon, että Korhonen harkitsi jo työntekijän palkkaamista.

”En palkannut. Siitä olisi tullut minulle niin hitonmoiset kustannukset, jopa 80 prosenttia työntekijän palkan päälle. Päätin, että teen mieluummin työt itse. Silloin voin vastata itse myös asiakkaan tyytyväisyydestä”, Korhonen sanoo.

Korhosen kaltaisilla pienyrittäjillä riittää nyt ystäviä. Ennen yrittäjäpuolueiksi miellettiin lähinnä keskusta ja kokoomus. Nyt myös vihreät, vasemmistoliitto ja sdp valmistelevat omia yrittäjyysohjelmiaan.

Kaikki ovat huomanneet, että pienyritysten tukeminen on järkevää työllisyyspolitiikkaa lama-Suomessa.

”Epävakaassa maailmassa on parempi, että on sata kymmenen hengen yritystä kuin yksi tuhannen hengen yritys”, tiivistää vasemmistoliiton kansanedustaja ja yrittäjä Markus Mustajärvi.

Suomalaisista yrityksistä 99 prosenttia on alle 50 työntekijän pien- ja mikroyrityksiä. Niissä työskentelee lähes 630 000 suomalaista.

Sunnuntaina uuden yrittäjyysohjelmansa hyväksyvät vihreät haluavat uudistaa yrittäjien sosiaaliturvaa, vähentää byrokratiaa ja helpottaa erityisesti ensimmäisen työntekijän palkkaamista yritykseen.

Samat asiat ovat myös vasemmistopuolueiden listoilla, mutta niiden ohjelmat valmistuvat vasta keväällä.

Vihreät haluavat pistää uusiksi esimerkiksi yritysten osinkoverotuksen.

Vihreiden yrittäjyysohjelman työryhmän puheenjohtaja Kristian von Essen toteaa, että järjestelmä suosii nyt yrityksen kehittämisen sijaan esimerkiksi taidekauppoja.

”Tutkimus- ja kehittämisinvestoinneista ei jää jälkeä yrityksen taseeseen, toisin kuin esimerkiksi taideostoksesta. Taide lisää yrityksen reaalipääomaa, jolloin yritys voi jakaa enemmän osinkoja verottomana”, Essen toteaa.

Tällä verotusjärjestelmällä rahat menevät Essenin mukaan osin turhiin investointeihin ja osinkoihin tutkimuksen ja kehityksen kustannuksella.

Nykyinen verotus kannustaa myös harmaaseen talouteen.

”Yrittäjän maksamien palkan sivukulujen osuus on järjettömän suuri. Yrittäjä, joka maksaa palkkaa itselleen, saa maksamastaan 1,5 eurosta käteen 70 senttiä”, von Essen sanoo.

Hänen mukaansa pienimmät palkat pitäisi vapauttaa kokonaan tuloverosta, työnantajamaksut porrastaa ja kaikki suunnitellut työnantajamaksujen korotukset jäädyttää.

Vihreät uskoo yrittäjyysohjelman tuovan renessanssin myös perustulolle. Sen avulla voisi helpommin sekä vastaanottaa että tarjota osa-aikatyötä.

”Perustulon avittamana yrittäjän ei heti tarvitsisi saada täyttä toimeentuloa yrittäjyydestä. Toisaalta työntekijän ei tarvitsisi miettiä, kannattaako lähteä ansiosidonnaiselta töihin, kun voisi saada käteen sekä perustulon että palkan”, Essen sanoo.

Lähihoitaja Merja Korhonen toivottaa uudistukset tervetulleiksi.

”Sekä omat sairauspäivät että mahdollisen työntekijän sairauspäivät ovat nyt pois yrittäjän omasta tilipussista”, Korhonen sanoo.

yritykset 


Lisää aiheesta:



Viite