Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hannu Huovila/TVO

Ei enää! Vihreät aikoo äänestää lisäydinvoimaa vastaan. Timo Juurikkalan mukaan rakenteilla oleva Olkiluoto 3 kattaa sähkön nykyisen tuonnin.Hannu Huovila/TVO

Ei enää! Vihreät aikoo äänestää lisäydinvoimaa vastaan. Timo Juurikkalan mukaan rakenteilla oleva Olkiluoto 3 kattaa sähkön nykyisen tuonnin.

Vihreät: Lisäydinvoima menisi kokonaan vientiin

7.10.2009 11.45

Noora Jussila

Vihreät aikoo äänestää lisäydinvoimaa vastaan. Vihreiden mukaan ydinvoiman lisätuotanto johtaisi ydinvoimasähkön vientiin.

Vihreät muistuttaa, että hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa todetaan, ettei ydinenergiaa tuoteta Suomessa vientiin. Vihreiden mielestä myönteisen periaatepäätöksen antaminen yhdellekin uudelle ydinvoimalalle merkitsisi käytännössä sitä, että Suomi alkaa viedä ydinvoimaa ja "tuoda" ydinjätettä.

"Jos talouskasvu käynnistyy ensi vuonna ja sähkön kulutus lähtee sen mukana ilmasto- ja energiastrategiassa arvioidun mukaiseen nousuun, jää vuoden 2020 sähkön kulutus 90 terawattituntiin", sanoo kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr).

"Mikäli kulutuksen kasvu käynnistyy vasta vuonna 2011 ja vuotuinen kasvu seuraa strategian olettamaa, kulutus voi jäädä vuonna 2020 jopa vain 86 TWh:iin. Joka tapauksessa ilmasto- ja energiastrategian tavoite, 98 TWh, alittuu selvästi. 8 TWh:ta vastaa Loviisan kahden ydinreaktorin vuosituotantoa."

Vihreiden ydinvoimatyöryhmän puheenjohtaja Timo Juurikkala sanoo, että rakenteilla oleva Olkiluoto 3 korvaa sähkön nykyisen tuonnin ja uusia ydinvoimaloita olisi vaikea rakentaa niin, ettei valtaosa niiden tuotannosta menisi vientiin.

Päätöksillä vanhojen ydinvoimaloiden korvaamisesta ei vihreiden mukaan ole niin kiire, että nykyisen hallituksen pitäisi päättää asiasta.

"Ilmasto- ja energiastrategiassa todetaan, että lähivuosina ei ole tarpeen ottaa kantaa siihen, minkälaisella kapasiteetilla poistuvat laitokset korvataan. Päätöksillä vanhojen ydinvoimaloiden korvaamisesta ei ole mikään kiire", Juurikkala sanoo.

Vihreiden kanta eroaa jyrkästi kokoomuksen kannasta. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on sanonut monesti, että kaikille kolmelle ydinvoimalupahakijalle pitää antaa lupa.




Viite