Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät pui suhdettaan ruotsiin ”tulenarkaan aikaan”

1.10.2010 13.19

Jukka Vahti

Vihreät pohtii viikonloppuna kantaansa ruotsin kielen asemaan Suomessa, kun puoluevaltuuskunta käsittelee ja hyväksyy kielipoliittisen linjapaperin Nokialla pidettävässä kokouksessaan.

Suhtautuminen ruotsiin jakaa voimakkaasti vihreiden jäsenkuntaa, useimpien muiden puolueiden tapaan.

”Odotan asiallista keskustelua, vaikka aihe vetoaakin tunteisiin”, valtuuskunnan puheenjohtaja Kristian von Essen sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää, että yleispuolueeksi haluavilla vihreillä on linjauksia muistakin aiheista kuin perinteisistä ympäristöasioista.

Ruotsin kielen asema on viime viikkoina aiheuttanut kärhämää hallituspuolueiden kesken, kun erityisesti keskusta ja rkp ovat nokitelleet toisiaan Keski-Pohjanmaan aluehallintouudistuksen yhteydessä. Toinen kiistakysymys on ruotsin pakollisuus perusopetuksessa.

”Linjaukset tulevat nyt vähän tulenarkaan aikaan. Olisin toivonut, että tämä aihe olisi tullut käsiteltäväksi toisena ajankohtana, jolloin vaalit eivät olisi nurkan takana, eikä ilmapiiri olisi niin tulehtunut. Mutta kyllä me tästä selviämme”, von Essen sanoo.

Nokian valtuuskunnassa hyväksytään myös vihreiden elinkeinopoliittinen ohjelma, jossa otetaan kantaa muun muassa talouden rakennemuutokseen, innovaatioiden edistämiseen ja valtion omistajapolitiikkaan.

pakkoruotsi 




Viite