Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät puntaroi ruotsin kieltä odotettua rauhallisemmissa tunnelmissa

2.10.2010 17.43

Jukka Vahti

Virkamiesten ruotsin kielen testi ei kerro mitään todellisesta kielitaidosta, joten sen tilalle tai rinnalle viranomaisille pitää asettaa laatukriteerit ruotsinkieliselle palvelulle, todetaan vihreiden kielipoliittisten linjausten luonnoksessa.

Vihreiden kielipolitiikkaa käsiteltiin valtuuskunnan kokouksessa Nokialla lauantaina. Keskustelusta odotettiin etukäteen poikkeuksellisen tunteikasta.

Luonnoksessa ehdotetaan myös ruotsin kielen aseman muuttamista kokeiluluonteisesti itärajalla, jossa toisena kielenä voitaisiin kokeilla venäjää. Samalla linjauksissa kuitenkin korostetaan myös ruotsin kielen ja kulttuurin turvaamista.

Linjauksista käytiin kokouksessa lauantaina odotettua rauhallisempaa keskustelua. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton Vinon Amu Urhonen tosin ehdotti linjausten palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

Tukea Urhosen esitys sai muun muassa Rosa Meriläiseltä ja muutamalta muulta valtuuskunnan jäseneltä. Aiemmin tällä viikolla Vino ehdotti kannanotossaan kouluruotsin pakollisuuden lakkauttamista ja kielivalintojen vapaaehtoisuuden lisäämistä.

Linjausten käsittelyä päätettiin kuitenkin lopulta jatkaa niukasti äänin 14-13.

Puolueen puheenjohtaja Anni Sinnemäki muistutti, että ruotsi ei ole Suomessa "pieni kieli", vaan ruotsiksi tehdään myös tiedettä ja kirjoitetaan muun muassa runoja ja romaaneja.

"Kielen suurus riippuu siitä, kuinka monenlaisia asioita sillä tehdään, ei pelkästään siitä, kuinka moni sitä puhuu", Sinnemäki sanoi puheenvuoronsa ruotsinkielisessä osuudessa.

Kielipoliittisiin linjauksiin tehdyistä muutosehdotuksista ja linjausten lopullisesta muodosta äänestetään valtuuskunnassa sunnuntaina.

Valtuuskunnassa sanottua ruotsin kielen asemasta:

"Olen varmaan jotenkin omituinen ihminen, kun kielipolitiikka ei herätä minussa yhtä suuria tunteita kuin monissa muissa ihmisissä."

kansanedustaja Jyrki Kasvi

"Mielestäni vihreät suhtautuvat toisen kotimaisen kielen opiskeluun samalla tavalla kuin muut puolueet suhtautuvat yleiseen asevelvollisuuteen."

puoluehallituksen jäsen Touko Aalto

"Toisten vähemmistöjen puolustaminen on paljon helpompaaa kuin oman vähemmistön puolustaminen."

kansanedustaja Janina Andersson

"Kun vertaillaan eri kieliä, niin ruotsi ei ole vain vähemmistökieli, vaan sen lisäksi myös Suomen kansalliskieli ja tärkeä kansalliselle identiteetillemme. Maamme-laulu on alunperin sanoitettu ruotsiksi."

eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö




Viite