Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät vaatii julki puolueiden kantoja lukukausimaksuista

6.3.2010 11.46

Noora Jussila

Kaikkien puolueiden on ilmoitettava julkisuudessa miten ne aikovat suhtautua koulutuksen maksullisuuteen, jos ne ovat mukana seuraavassa hallituksessa, vaatii vihreät.

Vihreiden mukaan opintojen muuttaminen maksulliseksi on ristiriidassa ihmisten tasa-arvoisten mahdollisuuksien kanssa.

”Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna erittäin tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä, ja siitä on pidettävä kiinni. Pienellä kansakunnalla ei ole varaa menettää yhtäkään opiskeluhaluista nuorta vain siksi, ettei hänellä ole varaa opiskella”, todetaan vihreiden kannanotossa.

Vihreät nopeuttaisivat opintoja lisäämällä opetusresursseja ja opintojen ohjausta, pitämällä huolta opintotuen tasosta ja lisäämällä mahdollisuuksia kesäopintoihin.

Salossa tänä viikonloppuna kokoontuva vihreiden puoluevaltuuskunta vastustaa korkeakoulutuksen muuttamista maksulliseksi. Vihreät vastustaa myös ulkomaalaisten opintojen muuttamista maksullisiksi.

Maksuttoman koulutuksen puolesta puhunut valtuuskunnan jäsen Heikki Sairanen vaati vihreitä ilmoittamaan, etteivät ne lähde sellaiseen hallitukseen joka vaatii lukukausimaksuja.

"Uskallan käyttää tässä K-sanaa. Maksuttoman koulutuksen on oltava vihreille kynnyskysymys seuraavassa hallituksessa. Maksuton koulutus on saatava peruslakiin", Sairanen sanoi.

Kansanedustaja Oras Tynkkynen ei innostunut Sairasen esityksestä. Tynkkysen mukaan kynnyskysymystä käytetään liian usein aseena etenkin vihreitä vastaan.

"Hallitusohjelma on aina kokonaisuus. Jos kuvitellaan, että hallitusohjelma olisi muuten täysin vihreä, mutta siinä olisi askelia lukukausimaksujen suuntaan, niin voimmeko asettaa itsellemme esteen ettemme sellaiseen hallitukseen mene?"




Viite