Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viisi yötä vaaleihin: Nousevatko vihreät taas illan hämärtyessä?

12.4.2011 9.48

Lasse Leipola

Vihreä Lanka kokoaa päivittäin tärkeimmät uutiset vaaleja edeltävällä viikolla.

Vaalipäivä vahvistaa vihreitä. Aamulehden haastattelema vaaliasiantuntija Sami Borg sanoo, että vihreiden kannattajat äänestävät usein vasta vaalipäivänä, minkä vuoksi puolueen kannatus nousee ääntenlaskennan edetessä. Keskustan kannattajat suosivat ennakkoäänestystä ja puolueen kannatus laskikin ääntenlaskun edetessä vuonna 2003 neljä ja vuonna 2007 lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Vahvasti kasvaneiden perussuomalaisten käyttäytyminen on vielä mysteeri. ”Perussuomalaisten kannattajissa on keskimääräistä enemmän epävarmoja äänestäjiä, nuoria ja keski-ikäisiä miehiä ja alemmasta sosio-ekonomisesta asemasta olevia. Ne seikat puhuvat vaalipäivänä äänestämisen puolesta”, Borg sanoo.

”Hyökkäys kansanvaltaa vastaan”. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen tuomitsee jyrkästi puolueen vaalimainoksien sabotoinnin: ”Tämä on vakavampi asia kuin turkistarhauksen puolustaminen tai vastustaminen.”

Keskustan vaalimainosten päälle on liimattu julisteita, joissa on puheenjohtaja Mari Kiviniemen kuva ja teksti ”Haluatko eläimet pieniin häkkeihin? Niin minäkin.” Laanisen mukaan vaalimainosten systemaattinen sotkeminen loukkaa demokratian pyhiä arvoja.

Leikkauksia luvassa. Kauppalehti kertoo, että sen omaan vaalikoneeseen annettujen vastausten perusteella kaikki muut puolueet paitsi vasemmistoliitto ovat valmiita tekemään leikkauslistoja tulevalla vaalikaudella. Suopeimpia leikkauslistoille ovat kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n ehdokkaat.

Viimeiset ennakkoäänet. Ennakkoäänestys päättyy tänään kello 20.00. Ennakkoääniä on annettu tänä keväänä huomattavasti enemmän kuin neljä vuotta sitten. Ääniä on annettu jo lähes miljoona ja äänestysprosentti on jo noin 24 prosenttia.

Osallistu pääministeritenttiin. MTV3:n huomenna keskiviikkona pidettävään pääministeritenttiin voi ottaa osaa netissä. Videochattiin osallistuvat myös ehdokkaat Laura Kolbe (kesk), Sanna Perkiö (kok), Osmo Soininvaara (vihr) ja Pilvi Torsti (sd),

Tänään tv:ssä. Nelosella kello 19.00 nähtävässä Krissen vaaligrillissä on vuorossa perussuomalaisten Timo Soini ja ehdokas Tiina Elovaara. MTV3:n Puheenjohtajatentissä kello 19.10 on kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen vuoro.

Hesarin tentti. Helsingin Sanomien vaalitentti, johon osallistuvat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat, järjestetään tänään Helsingin Sanomatalossa kello 16.30 alkaen. Tilaisuutta ei televisioida, mutta siihen on vapaa pääsy.

eduskuntavaalit 




Viite