Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viisikko näyttää mallia: kunta voi olla lähes päästötön

6.10.2010 12.18

Lasse Leipola

Kaksi vuotta sitten alkanut Hiilineutraalit kunnat -hanke on osoittanut, että kunnat voivat vähentää päästöjään merkittävästi. Viidessä niin sanottuun Hinku-hankkeeseen osallistuneessa kunnassa on tehty jo 70 erilaista toimenpidettä ja lisää on suunnitteilla. Kuntien tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuosina 2007–2030.

Kokemuksien perusteella on arvioitu, että kolmannes päästövähennyksistä voidaan saavuttaa energiatehokkuutta parantamalla ja loput korvaamalla fossiilisia polttoaineita uusiutuvalla energialla.

”Varsin pienin resurssein pystytään kunnissa saamaan vauhtia ilmastonmuutoksen hillintätoimenpiteisiin, jos asia on motivoituneen ihmisen käsissä ja hänelle löytyy johdon tuki”, sanoo projektia johtava Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa.

Kuhmoisista, Mynämäeltä, Padasjoelta, Parikkalasta ja Uudestakaupungista saadut kokemukset osoittavat Suomen ympäristökeskuksen mukaan, että päästövähennykset ovat mahdollisia nykyisellä teknologialla ja sähkön hintatasolla.

ilmastonmuutos  kunnat  päästöt 
Viite