Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Virkamies ohjeisti Arctia Shippingiä: ”Tilannetta ei tule kärjistää”

9.10.2013 14.17

Lasse Leipola

Kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr) mukaan valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston silloinen ylijohtaja Pekka Timonen kävi Arctia Shipping -yhtiön kanssa puolitoista vuotta sitten keskustelun siitä, miten Greenpeacen mielenilmaukseen tulisi reagoida.

Hautalan iltapäivällä lähettämän tiedotteen mukaan Timosen viesti yhtiölle oli, että valtion kokonaan omistaman yhtiön on kestettävä ja siedettävä kansalaisjärjestöjen toimintaa toisella tavoin kuin muunlaisessa omistuksessa olevien yhtiöiden ja että tilannetta ei tule kärjistää, ellei ole aivan pakko.

Helsingin Sanomien haastattelussa Timonen sanoo, että aloite keskusteluun oli hänen eikä Hautala ollut häneen yhteydessä.

”Hautalaa informoitiin jälkikäteen, mutta se hoidettiin poliittisen avustajan kautta”, Timonen kertoo.

Hänen mukaansa asia oli niin itsestään selvä, ettei hän tarvinnut Hautalalta tai muiltakaan erillistä kehotusta puuttua rikosilmoitusasiaan.

"On ihan normaalia, että omistajaohjauksesta vastaava virkamies on puhevallan käyttäjä."

Iltalehti uutisoi tänään, että Heidi Hautala (vihr) olisi estänyt omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä Arctia Shipping Oy:tä tekemästä rikosilmoitusta Greenpeacen mielenilmauksesta. Aktivistit valtasivat keväällä 2012 jäänmurtajat, joita oltiin lähettämässä avustamaan öljy-yhtiö Shelliä arktisessa öljynporauksessa.




Viite