Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WMO

WMO-raportti.
Äärisäät kansissa. WMO kokosi viime vuoden sääilmiöt raporttiinsa.WMO

Äärisäät kansissa. WMO kokosi viime vuoden sääilmiöt raporttiinsa.

WMO: Äärisäiden vuosi 2013 oli esimakua tulevasta

25.3.2014 9.33

Lasse Leipola

Kaikkien aikojen levein tornado, Filippiineille iskenyt Haiyan-taifuuni, ennätyksellisen lämmin vuosi Australiassa, arktisen ilman aiheuttamat pakkaset Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ankaraa kuivuutta Pohjois-Brasiliassa, Etelä-Kiinassa, Angolassa, Botswanassa ja Nigeriassa sekä rankkasateita ja tulvia Intian ja Nepalin rajalla, Pohjois-Kiinassa, Itä-Venäjällä, Sudanissa, Somaliassa sekä Keski-Euroopassa.

Kaikki tämä yhden vuoden aikana. Lisäksi vuonna 2013 ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousi korkeammalle kuin koskaan ennen, samoin teki merenpinta.

Kansainvälinen ilmatieteenlaitos, YK:n alainen WMO julkaisi eilen maanantaina vuosittaisen The Status of the Climate -raporttinsa, jonka mukaan viime vuosi oli esimakua siitä, mistä on tulossa uusi normaali.

”Luonnollisesti esiintyvät ilmiöt kuten tulivuorenpurkaukset sekä El Niño ja La Niña -kaudet ovat aina vaikuttaneet ilmastoon ja lämpötiloihin sekä aiheuttaneet kuivakausien ja tulvien kaltaisia katastrofeja. Mutta vuoden 2013 lukuisat ääri-ilmiöt ovat linjassa sen kanssa, mitä odotamme ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena”, johtaja Michel Jarraud sanoo tiedotteessa.

Hän korosti myös sitä, ettei ilmastonmuutos ole pysähtynyt, vaikkei pintalämpötilan mittauksissa olekaan havaittu viime vuosina merkittävää nousua. Kuten aina ennenkin, valtaosa lämpenemisestä päätyy mereen.

”Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä on ennätyksellisen korkea, mikä tarkoittaa, että ilmakehä ja meret lämpenevät vielä vuosisatojen ajan”, Jarraud sanoo.

Raportin yhteydessä julkaistiin myös tutkimus Australian ennätyslämpimästä vuodesta 2013. Käytettyjen ilmastomallien mukaan koetun kaltainen hellekesä on viisi kertaa todennäköisempi kuin ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. Koko vuoden ennätyslämmintä keskilämpötilaa ei ollut edes mahdollista saavuttaa malleilla ilman ihmisen vaikutusta.

ilmastonmuutos  äärisäät 




Viite