Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Mielenosoitus.
kaupunkimetsien puolesta. Kymmenet ihmiset vaativat maanantai-iltana Meri-Rastilan rantametsän säästämistä. Karttaan on merkitty vasemmalta oikealle Kivinokka, Vartiosaari ja Meri-Rastila.Sammeli Heikkinen

kaupunkimetsien puolesta. Kymmenet ihmiset vaativat maanantai-iltana Meri-Rastilan rantametsän säästämistä. Karttaan on merkitty vasemmalta oikealle Kivinokka, Vartiosaari ja Meri-Rastila.

Yleiskaavaluonnoksesta puhkesi ympäristöväen sisällissota

11.12.2013 11.29

Sammeli Heikkinen

Helsingin vihreiden ja luonnonsuojelijoiden välille on tullut vääntöä pääkaupungin rantarakentamisesta ja osin siihen liittyvästä uudesta yleiskaavaluonnoksesta.

Vihreiden Osmo Soininvaara pitää yleiskaavaa suurvoittona, Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) Sirkku Manninen taas arvioi, että Helsinki yrittää kiilata maakuntakaavan edelle ja rakentaa arvokkaat rantansa.

Ristiriita nousi pinnalle, kun SLL lähetti marraskuun lopulla tiedotteen, jossa se kertoi olevansa huolissaan Helsingin yleiskaavatyön pohjaksi laaditusta Visio 2050 -suunnitelmasta. Lisää löylyä heitti Suomen Luonto -lehti Facebook-sivullaan. Se kertoi viime viikon alussa näin:

”Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi eilen keskeisiä luontokohteita hävittävän vision yleiskaavan rakentamisen jatkosuunnittelun pohjaksi. Virkistysmahdollisuksien ja luonnon säilyttämisen puolesta teki ainoan vastaehdotuksen kokoomus .”

Keskustelu lehden seinällä kiihtyi, kun helsinkiläiset vihreät kuntapoliitikot kiirehtivät puolustamaan toimintaansa.
Soininvaara kertoo Vihreälle Langalle, että vihreät tiesivät vastaehdotuksesta, mutta oli sovittu, että kokoomus saa tehdä sen.

SLL:n ja Suomen Luonnon kritiikki koskee yleiskaavahahmotelmassa esitettyjä asuinalueita Helsingin rannoille. Pahimmat kipupisteet ovat Vartiosaari ja Kivinokka. Myös juuri kaupunginvaltuuston käsittelyssä ollut Meri-Rastila on merkitty kasvualueeksi.

Meri-Rastilan rantametsän säästämisestä vihreät ja luonnonsuojeluväki ovat olleet samaa mieltä: Molemmat ovat kannattaneet yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa laadittua vaihtoehtoista kaavaa.

Vartiosaaren rakentamisen puolesta kaupunkisuunnitteluvaltuuskunnassa taas äänesti lautakunnan varapuheenjohtaja Soininvaara. Puoluetoveri Elina Moisio jäi siis vain vasemmistoliiton Eija Loukoilan tukemaksi, kun hän vaati saaren jättämistä virkistysalueeksi.

Soininvaara selittää ettei halunnut kannattaa virkistyskäyttöä, sillä oli selvä, ettei näkemys mene  lautakunnassa läpi.

”Ilmoitin, että voin kannattaa asumisvaihtoehtoa, jos ja vain jos se liitetään Kruunuvuoren ratikkayhteyteen ja jos alueesta tehdään vähäautoinen”, Soininvaara kirjoitti blogissaan.

Lautakunta kirjasi, ettei saaren rakentamista aloiteta, ennen kuin ratikasta saadaan sitova päätös.
Soininvaaran mielestä asuntojen rakentaminen noin 7 000 ihmiselle ei pilaa saaren rantojen luontoarvoa. Jos saarta ei olisi rakennettu, se olisi pitänyt joka tapauksessa avata Soininvaaran mielestä nykyistä paljon laajemmalle virkistyskäytölle.

Kenties suurinta närää viime aikoina luonnonsuojelijoissa on kuitenkin herättänyt Helsingin yleiskaavaa koskeva visio. Tätä Soininvaara ei ymmärrä ollenkaan.

”Pidämme tätä valtavana vihreiden voittona. Olisin odottanut tällaista kritiikkiä Autoliitolta, en luonnonsuojelijoilta.”

Suurin osa Helsingin vision uusista asuinalueista tulisi niin sanottujen kaupunkibulevardien varteen. Vision mukaan kaikki sisääntuloväylät muutettaisiin Kehä I:een saakka moottoriteistä bulevardeiksi, jolloin niiden varteen voisi rakentaa asuinalueita.

”Se kuulostaa ihan hyvältä, mutta varmasti sitä kehyskuntien yksityisautoilijat vastustavat”, Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen, ensi vuoden alusta Uudenmaan piirin puheenjohtajana aloittava Sirkku Manninen sanoo.

SLL on ihmetellyt julkisuudessa, miksi Helsingin kaavoitusvision pohjana on käytetty kaupungin tietokeskuksen laatimista väestönkasvuskenaarioista nopeinta, jonka mukaan vuonna 2050 Helsingissä olisi yli 800 000 asukasta ja seudulla 1,8 miljoonaa.

Liittoa närästää paitsi liioiteltuna pidetty asukastavoite ja arvokkaiden metsäalueiden uhkaaminen, myös se, että Helsinki menee sen mielestä asioiden edelle kaavoituksessa.

”Marssijärjestys on väärä, kun yleiskaava tehdään ennen maakuntakaavaa, jonka pohjalta yleiskaava pitäisi tehdä. Helsingin kaavoituspolitiikka huolestuttaa: yritetään kaavoittaa äkkiä arvokkaita luontoalueita, ettei niiden käyttöä ehditä estää”, Manninen sanoo.

Yleiskaavakiistan Soininvaara arvelee johtuvan siitä, että luonnonsuojelijapuoli on saanut asiasta ”disinformaatiota”. Helsingin vihreistä kaavajupakan jälkeen ehtivät kaupunkimetsien säästämisen puolesta kirjoittaa jo ainakin Elina Moisio, Emma Kari ja Luonto-liittoa vetävä Leo Stranius.

Manninen ei usko vihreiden ja luonnonsuojelijoiden välille syntyneen varsinaista juopaa.

”Ehkä on vain niin, että osa Helsingin vihreistä on kovin urbaaneja. Mutta Helsingin vihreisiin ja luonnonsuojelijoihin mahtuu molempiin erilaisia ihmisiä, joilla on erilaisia mielipiteitä.”

Seuraa asian käsittelyä illalla osoitteessa www.helsinkikanava.fi. Valtuuston kokous alkaa kello 16.00.




Viite